"Lielākie ieguvēji būs uzņēmēji." Šodien darbību sāk vienotais dabasgāzes tirgus (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
AS "Latvijas Gāze" Inčukalna pazemes gāzes krātuves teritorija.
AS "Latvijas Gāze" Inčukalna pazemes gāzes krātuves teritorija. Foto: Zane Bitere/LETA

Šodien darbību sāk vienotais dabasgāzes tirgus, kurā apvienojas gāzes pārvades sistēmu operatori Somijā, Latvijā un Igaunijā, informē "Conexus Baltic Grid".

"Lielākie tirgus ieguvēji būs uzņēmēji, jo tiks atcelti maksājumi par vienotās ieejas tarifu zonas valstu robežu šķērsošanu, ir noteikti vienoti pārvades tarifi, kā arī tiks veicināta tirgus konkurence un iezīmēts ceļš virzībai uz Eiropas Savienības vienotā gāzes tirgus izveidi," uzskata vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators "Conexus".

Lai vienotais dabasgāzes tirgus uzsāktu darbību, visas trīs valstis ir strādājušas vairākus gadus un veikušas nepieciešamos priekšdarbus, tajos iesaistoties operatoriem, atbildīgajām ministrijām un regulatoriem. Sākotnēji vienotā ieejas tarifu zona sastāvēs no divām balansēšanas zonām: Latvijas-Igaunijas un Somijas. No šodienas darbosies Latvijas - Igaunijas balansēšanas zona, pakāpeniski tai pievienojoties arī Somijai.

"Vienotā tirgus darbības uzsākšana iezīmē būtisku pagriezienu enerģētikas nozarei, apliecinot, ka vairākas valstis spēj sadarboties, lai kopīgiem spēkiem stiprinātu valstu enerģētisko neatkarību un strādātu pie efektīvākas infrastruktūras izmantošanas starpvalstu mērogā. Latvijai tas nozīmē arī efektīvāku Inčukalna pazemes gāzes krātuves izmantošanu un pieejamību plašākā mērogā. Turklāt decembrī atklātais Igaunijas-Somijas starpvalstu dabasgāzes savienojums "Balticconnector", kas iekļausies vienotajā tirgū, izbeigs Somijas izolāciju un tādējādi ļaus mums piegādāt dabasgāzi Somijas tirgum, kur industriālie klienti to patērē ražošanas vajadzībām," sacījusi "Conexus" valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne.

Kā uzskata uzņēmums, vienotie pārvades tarifi un iekšējo komerciālo robežu atcelšana tirgotājiem būtiski atvieglos administratīvo slogu, kā arī ir izveidota caurskatāma un vienkārša tarifu sistēma, kas ilgtermiņā pozitīvi atsauksies uz dabasgāzes infrastruktūras izmantošanu. Ienākumi, kas tiks gūti uz ārējām vienotā tirgus zonas ārējām robežām, tiks sadalīti starp trīs valstīm.

No 1.novembra darbību ir uzsākusi arī Latvijas un Igaunijas vienotā IT platforma, kura tirgotājiem vienotajā Latvijas-Igaunijas balansēšanas zonā nodrošina jaudu rezervēšanu, nominēšanu un citu pakalpojumu saņemšanu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu