Valsts policija aptur vērienīgu narkotiku biznesu. Arestē zeltlietas un īpašumus 1,5 miljonu vērtībā (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Valsts policijas pagājušajā mēnesī prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nodevusi kriminālprocesu pret piecām personām saistībā ar narkotisko vielu realizāciju un glabāšanu realizācijas nolūkā lielos apmēros un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ziņo Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas Vecākā speciāliste Gita Gžibovska.

Kopumā no aprites izņemti apmēram 8,59 kilogrami karfentanila un metadona sajaukuma un 1,839 kilogrami metadona. Šo vielu vērtība melnajā tirgū ir no 669 920 līdz 837 400 eiro. Kā noziedzīgi iegūtai mantai uzlikts arests nekustamajai un kustamajai mantai, tostarp, zeltlietām. 

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes amatpersonas 2019. gadā bija nonākušas pa pēdām organizētai grupai, kas nodarbojās ar narkotisko vielu realizāciju, glabāšanu, kā arī noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu lielā apmērā.

2019. gada 4. aprīlī tikusi īstenota vērienīga aizturēšanas operācija. Piesaistīta arī Valsts policijas pretterorisma vienība "Omega", citi Rīgas reģiona pārvaldes biroji, Speciālo uzdevumu bataljona, Kurzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja un ceļu policijas amatpersonas. Tāpat arī Valsts Robežsardzes specvienības SIGMA darbinieki, Valsts ieņēmuma dienesta kinologi un Rīgas pašvaldības policija.

Piecas aizdomās turētās personas tikušas aizturētas. Aizturēti 1965., 1956., 1987. un 1993. gadā dzimuši vīrieši un 1971. dzimuša sieviete. Visām aizturētām personām ticis piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

1969. gadā dzimušais vīrietis un 1972. gadā dzimusī sieviete, netika aizturēti un šobrīd esot izsludināti meklēšanā. Iespējams, ka abi šobrīd atrodas ārpus Latvijas.

Par cita veida noziegumiem ievērojamu laiku atpakaļ tikuši sodīti divi vīrieši, kuri organizēja narkotisko vielu izplatīšanu. Sieviete, kura arī piedalījusies narkotiku izplatīšanu, iepriekš neesot sodīta. Savukārt divi līdzdalībnieki iepriekš sodīti vairākas reizes par narkotisko vielu nelikumīgu apriti.

Kratīšanas laikā 1965. gadā dzimušā vīrieša dzīvesvietā Stopiņu novadā, tika izņemti 5935,786 grami gaiši bēšas krāsas graudainas pulverveida vielas, kas, saskaņā ar ekspertu atzinumu, satur karfentanilu un metadonu. Aizturētās sievietes dzīvesvietā Babītes novadā, tika izņemti 1 796 grami karfentanila un metadona sajaukuma.

Sievietes automašīnā Mercedes-Benz tika atrasti apmēram 641,165 grami karfentanila. Speciālo izmeklēšanas darbību laikā atsavināti 5,7196 grami gaiši bēšas krāsas graudainas pulverveida vielas, kas, saskaņā ar ekspertu atzinumu, satur karfentanilu un metadonu. Kratīšanas laikā kādā taksometrā tika konstatēti un izņemti vēl 211,677 grami narkotisko vielu sajaukuma.

Policijā noskaidrots, ka narkotikas tirgotas gan Rīgā un Rīgas rajonā, gan Kurzemes reģionā, un pat piegādātas uz Baltijas valstīm.

Karfentanils ir viens no spēcīgākajiem opioīdiem, un tā lietotāji sevišķi bieži mirst no pārdozēšanas. Viena vienība karfentanila ir 5000 reižu spēcīgāka nekā heroīns un 10 000 reižu spēcīgāka nekā morfijs.

Kratīšanas laikā atsavinātas zeltlietas 350 466 eiro vērtībā. Zeltlietām uzlikts arests kā noziedzīgi iegūtai mantai. Tāpat arests uzlikts kustamajam un nekustamajam īpašumam 1 502943,66 eiro kopējā vērtībā.

Uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 253.1 panta trešās daļas (par narkotisko vielu realizāciju, glabāšanu realizācijas nolūkā, ja tā izdarīta lielos apmēros un organizētas grupas sastāvā) un pēc Krimināllikuma 195. panta trešās daļas (par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā).

Minētais kriminālprocess 2019. gada 6. decembrī ticis nosūtīts Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. Šobrīd visām personām ir uzrādīta apsūdzība.

Likumsargiem ir pamats uzskatīt, ka izņemtās zeltlietas var būt saistītas ar citiem noziedzīgiem nodarījumiem. Valsts policija aicina aplūkot atsavināto un neatpazīto zeltlietu fotogrāfijas un atsaukties to likumīgos īpašniekus, zvanot Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 1. biroja 3. nodaļas darbiniekiem pa tālruņa numuru 67219880, 67086488 vai 67086790, vai arī pa vienoto diennakts tālruņa numuru 110!

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu