ASV daļēji aizliedz aromatizētas e-cigaretes

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Elektriskā cigarete. Ilustratīvs attēls.
Elektriskā cigarete. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

ASV valdība ceturtdien, 2. decembrī, paziņoja par aromatizēto e-cigarešu daļēju aizliegumu, lai ierobežotu jauniešu augošo atkarību no e-cigaretēm, bet ražotāju spediena dēļ nenoteica pilnīgu aizliegumu, kuru septembrī bija solījis Baltais nams.

Pārtikas un medikamentu pārvalde (FDA) paziņoja, ka kārtridžu e-cigaretes ar aromatizētājiem, izņemot tabaku vai mentolu, būs nelikumīgas, ja vien valdība nebūs tās īpaši atļāvusi.

Šī pārmaiņa stāsies spēkā februāra sākumā, kad tiks aizliegtas kārtridžu e-cigaretes ar augļu, piparmētru un saldumu aromatizētājiem, kas ir sevišķi populāri jauniešu vidū.

Vadošais e-cigarešu ražotājs "Juul" jau bija paredzējis šādu lēmumu un izņēma šos aromatizētājus no tirdzniecības ASV, atstājot tikai tabakas un mentola aromatizētājus.

Aizliegums neattieksies uz tanku e-cigaretēm, kas pārsvarā tiek pārdotas veipošanas produktu veikalos, kuri apkalpo pieaugušos.

"Problēmu radīja [e-cigarešu] kārtridžu sistēmas, kas ir vispievilcīgākās jauniešiem," reportieriem paziņoja veselības ministrs Alekss Azars.

Uzņēmumiem, kas nepārtrauks aizliegumam pakļauto kārtridžu ražošanu un pārdošanu, draudēs sodi, brīdināja FDA, neprecizējot potenciālās sankcijas.

Aromatizētās elektroniskās cigaretes jau ir aizliegtas vairākos ASV štatos pēc vairākiem ar veipošanu saistītiem nāves gadījumiem, kuru dēļ vairojušās bažas par šo produktu, kas ilgstoši uzskatīts par nekaitīgāku nekā tradicionālās cigaretes.

Azars septembrī pēc tikšanās ar ASV prezidentu Donaldu Trampu bija solījis, ka tiks aizliegtas visas aromatizētās e-cigaretes, lai ierobežotu jauniešu veipošanu. Šis paziņojums izprovocēja spiediena kampaņu no tabakas un veipošanas produktu ražotāju puses, radot risku, ka ka Tramps šāda aizlieguma dēļ varētu zaudēt balsis prezidenta vēlēšanās šogad.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu