Irākas parlaments pieprasa izvest ASV vadītās koalīcijas spēkus (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: CAPT. ROBYN HAAKE / AFP

Irākas parlaments svētdien pieprasīja izvest no valsts ASV vadītās starptautiskās koalīcijas spēkus.

Šādu rezolūciju Irākas parlaments pieņēma, reaģējot uz piektdien notikušo ASV raķešu triecienu pie Bagdādes lidostas, kurā tika nogalināti Irānas ģenerālis Kasems Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss.

'Parlaments ir nobalsojis uzdot Irākas valdībai atsaukt lūgumu starptautiskajai koalīcijai palīdzēt cīnīties pret "Islāma valsti"," pēc balsojuma paziņoja parlamenta spīkers Mohammeds Halbusi.

Rezolūcijā arī teikts, ka "Irākas valdībai jārīkojas, lai izbeigtu jebkādu ārvalstu karavīru klātbūtni Irākas teritorijā, kā arī lai aizliegtu tiem izmantot [Irākas] zemi. gaisa telpu vai ūdeni jebkādu iemeslu dēļ". 

Parlaments arī uzdevis valdībai iesniegt sūdzību par ANO par ASV "par to pastrādātajiem pārkāpumiem pret Irākas suverenitāti un drošību".

Lai gan rezolūcija ir juridiski nesaistoša, tai paudis atbalstu Irākas premjerministrs Adels Abdelmahdi. Pirms balsojuma uzrunā parlamentam viņš sacīja, ka ASV militārā klātbūtne valstī jāizbeidz pēc iespējas drīzāk. 

Par rezolūciju nobalsoja vairākums no 180 deputātiem, kas bija ieradušies uz parlamenta sēdi. Rezolūciju atbalstīja lielākā daļa šiītu deputātu. Savukārt daudzi sunnītu un kurdu deputāti uz sēdi nebija ieradušies, šādi demonstrējot savu noraidošo attieksmi pret rezolūciju.

Irākas valdība 2014. gadā lūdza ASV palīdzību cīņā pret teroristu grupējumu "Islāma valsts", un, atsaucoties uz šo lūgumu, Irākā ir izvietoti apmēram 5200 ASV karavīri.

Jau vēstīts, ka piektdien ASV raķešu triecienā triecienā pie Bagdādes lidostas tika nogalināti desmit cilvēki - pieci irākieši un pieci irāņi, arī Irānas Revolucionārās gvardes vienības "Kudsas spēki" komandieris ģenerālis Kasems Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss. Šis trieciens bija vērsts pret Soleimani un tika īstenots pēc Trampa rīkojuma. Pēc trieciena Pentagons paziņoja, ka "Soleimani aktīvi izstrādāja plānus uzbrukt amerikāņu diplomātiem un karavīriem Irākā", kā arī, ka "Kudsas spēki" ir "atbildīgi par simtiem amerikāņu un koalīcijas karavīru nāvi un vēl tūkstošiem ievainošanu". Tostarp Savienotās Valstis vaino Soleimani, ka viņš apstiprinājis 31. decembrī notikušo proirānisko protestētāju uzbrukumu ASV vēstniecībai Bagdādē.

 Irāna ir draudējusi atriebties par Soleimani nāvi. 

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu