Tramps draud Irākai ar sankcijām (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Donalds Tramps
Donalds Tramps Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

ASV prezidents Donalds Tramps svētdien, 5. janvārī, draudējis piemērot Irākai sankcijas, ja tiks novērots "jebkāds naidīgums" saistībā ar Irākas parlamenta prasību izvest ASV vadītās koalīcijas spēkus.

"Ja būs jebkāds naidīgums, ja viņi izdarīs kaut ko, ko mēs uzskatām par nepiemērotu, mēs piemērosim Irākai sankcijas, ļoti lielas sankcijas," lidmašīnā "Air Force One" ceļā no Floridas un Vašingtonu žurnālistiem sacīja Tramps.

Prezidents lika noprast, ka šīs sankcijas būtu daudz stingrākas par sankcijām, ko ASV piemērojušas Irānai.

Jau vēstīts, ka Irākas parlaments svētdien pieprasīja izvest no valsts ASV vadītās starptautiskās koalīcijas spēkus, kas cīnās pret teroristu grupējumu "Islāma valsts".

Pašreiz Irākā dislocēti aptuveni 5000 karavīru.

Irākas parlaments arī aicināja valdību novērst iespēju, ka jebkuras ārvalsts karavīri izmantotu Irākas zemi vai gaisa telpu jebkādiem mērķiem.

Šādu rezolūciju Irākas parlaments pieņēma, reaģējot uz piektdien notikušo ASV raķešu triecienu pie Bagdādes lidostas, kurā tika nogalināti Irānas ģenerālis Kasems Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss.

Lai gan rezolūcija ir juridiski nesaistoša, tai paudis atbalstu Irākas premjerministrs Adels Abdelmahdi.

Irākas oficiālā ziņu aģentūra INA, atsaucoties uz Abdelmahdi, ziņoja, ka jau tiek strādāts pie parlamenta lēmuma īstenošanas, lai ārvalstu karavīri pamestu Irāku.

Iepriekš, uzrunājot parlamentu, Abdelmahdi sacīja, ka ārvalstu karavīru aktivitātes Irāka būtu jāierobežo ar apmācību un tie nedrīkstētu piedalīties kaujas operācijās.

"Mums ir divas iespējas: nekavējoties izbeigt šo ārvalstu klātbūtni vai noteikt tai termiņu," viņš piebilda.

Tramps paziņoja, ka Irākai nāksies atmaksāt Savienotajam Valstīm daļu naudas, ko tās ieguldījušas Irākas infrastruktūras attīstībā, tostarp modernajā gaisa bāzē, kuras celtniecībā ASV esot investējusi miljardiem dolāru.

Tramps sacīja, ka ASV neatstās Irāku, ja vien tā neatmaksās ASV ieguldīto naudu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu