No Irākas izvedīs ASV karaspēku (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV karavīrs Irākā
ASV karavīrs Irākā Foto: EPA/Scanpix

ASV armija pirmdien, 6. janvārī, informējusi kolēģus Bagdādē, ka gatavojas doties prom no Irākas.

ASV armijas Irākas spēku vadītājs brigādes ģenerālis Viljams Stīlijs nosūtījis attiecīgu vēstuli Irākas kopīgo operāciju vadībai.

Vēstulē teikts, ka armija "tuvākajās dienās un nedēļās pārpozicionēs spēkus, lai gatavotos tālākai virzībai".

"Lai veiktu šo uzdevumu, koalīcijas spēkiem vajag veikt noteiktus pasākumus, lai nodrošinātu, ka kustība no Irākas tiek veikta drošā un efektīvā veidā," norādīts vēstulē.

Nav skaidrs, vai vēstule attiecas uz spēkiem no 76 valstīm, kas veido starptautisko koalīciju.

Bāzēs Irākā izvietoti aptuveni 5200 amerikāņu karavīri vietējo spēku atbalstam, lai nepieļautu džihādistu grupējuma "Islāma valsts" atdzimšanu.

Viņi veido lielāko daļu no starptautiskās

Pagājušajā piektdienā ASV raķešu triecienā pie Bagdādes lidostas tika nogalināti desmit cilvēki - pieci irākieši un pieci irāņi, arī Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss. Šis trieciens bija vērsts pret Soleimani un tika īstenots pēc ASV prezidenta Donalda Trampa rīkojuma.

Pēc trieciena Pentagons paziņoja, ka "Soleimani aktīvi izstrādāja plānus uzbrukt amerikāņu diplomātiem un karavīriem Irākā", kā arī, ka "Kudsas spēki" ir "atbildīgi par simtiem amerikāņu un koalīcijas karavīru nāvi un vēl tūkstošiem ievainošanu". Tostarp Savienotās Valstis vaino Soleimani, ka viņš apstiprinājis 31.decembrī notikušo proirānisko protestētāju uzbrukumu ASV vēstniecībai Bagdādē. 

Irāna ir draudējusi atriebties par Soleimani nāvi, savukārt Irākas parlaments svētdien pieprasīja izvest no valsts ASV vadītās starptautiskās koalīcijas spēkus.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu