Pentagona vadītājs: Nav pieņemts nekāds lēmums atstāt Irāku

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV karavīri Irākā - Bagdādē, Zaļajā zonā pie ASV vēstniecības.
ASV karavīri Irākā - Bagdādē, Zaļajā zonā pie ASV vēstniecības. Foto: AFP / Scanpix

ASV aizsardzības ministrs Marks Espers pirmdien, 7. janvārī, noliedza ziņu, ka ASV spēki tiks izvesti no Irākas, lai gan ASV armijas Irākas spēku vadītājs vēstulē Irākas kolēģiem bija informējis par ASV gatavošanos doties prom no Irākas.

"Nav nekāda lēmuma atstāt Irāku (..) Nav pieņemts nekāds lēmums atstāt Irāku. Punkts," Espers sacīja reportieriem dienu pēc tam, kad Irākas parlaments svētdien pieprasīja izvest no valsts ASV vadītās starptautiskās koalīcijas spēkus.

"Šī vēstule neatbilst tam, kādā stāvoklī mēs esam tieši tagad," piebilda Espers.

ASV ģenerālštāba priekšnieks Marks Milijs paziņoja, ka oficiālā ASV vēstule, kurā Irāka tika informēta par ASV gatavošanos izvest savus spēkus, bija "īsta", bet to nebija paredzēts nosūtīt tagad.

"Tā bija kļūda no Makenzija puses," Milijs sacīja reportieriem, pieminot ASV Centrālās pavēlniecības komandieri ģenerāli Frenku Makenziju.

"To nevajadzēja nosūtīt," teica Milijs.

Jau ziņots, ka ASV armijas Irākas spēku vadītājs brigādes ģenerālis Viljams Stīlijs pirmdien nosūtīja Irākas kopīgo operāciju vadībai vēstuli, kurā teikts, ka ASV armija "tuvākajās dienās un nedēļās pārpozicionēs spēkus, lai gatavotos tālākai virzībai". 

"Lai veiktu šo uzdevumu, koalīcijas spēkiem vajag veikt noteiktus pasākumus, lai nodrošinātu, ka kustība no Irākas tiek veikta drošā un efektīvā veidā," norādīts vēstulē.

Nav skaidrs, vai vēstule attiecas uz spēkiem no 76 valstīm, kas veido starptautisko koalīciju.

Bāzēs Irākā izvietoti aptuveni 5200 amerikāņu karavīri vietējo spēku atbalstam, lai nepieļautu džihādistu grupējuma "Islāma valsts" atdzimšanu. Viņi veido lielāko daļu no starptautiskās koalīcijas, kuru 2014. gadā uzaicināja Irākas valdība, lai palīdzētu cīnīties ar džihādistiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu