Kalniņš: Es vēl neesmu NHL, tā ka ir kur vēl tiekties

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jānis Kalniņš
Jānis Kalniņš Foto: Raimonds Volonts, "Dinamo Rīga"

Latviešu vārtsargam Jānim Kalniņam Kontinentālajā hokeja līgā (KHL) visvairāk patīk spēlēt uz mazajiem laukumiem, jo tad visu laiku ir jābūt gatavībā, atklāja Somijas komandas Helsinku "Jokerit" ripu ķērājs.

"Jokerit" ar Kalniņu vārtos pirmdien "Arēnā Rīga" ar 7:0 sagrāva Rīgas "Dinamo". Pēc mača Kalniņš sarunā ar žurnālistiem pauda, ka uzvaras pamatā bija labā komandas spēle vārtu priekšā.

"Cepuri nost čaļiem par to, ka "novāca" vārtu priekšu un atstāja brīvus metienus. Otro spēli pēc kārtas bija salīdzinoši viegls darbs. Jāsaka paldies komandai," stāstīja Kalniņš.

Arī iepriekšējā mačā "Jokerit" svinēja "sauso" uzvaru, mājās ar 6:0 sagraujot Sanktpēterburgas SKA

"Visām spēlēm koncentrējos vienādi, nekas nemainās, vai spēlēju Rīgā, Helsinkos vai kaut kur citur. Pret SKA pirmajā periodā noturējām spiedienu un, sākot no otrās trešdaļas, spēle bija viegla," uzsvēra Kalniņš.

Turpretī otrā laukumā galā Jānim Vorim neklājās tik gludi - 19 gadus vecais vārtsargs pirmajos divos periodos no saviem vārtiem izvilka septiņas ripas. Trešo pierodu gadu jaunākais Reinis Liepiņš nostāvēja "sausā".

"Jāaizmirst spēle un rezultāts - tas arī viss. Jākoncentrējas uz labām lietām, kas bija iepriekšējās spēles. Tādas spēles pēc iespējas ātrāk jāaizmirst, nevajag ņemt vērā un jāturpina iesāktais darbs," kolēģiem izdošanos novēlēja Kalniņš.

Latvijas izlases vārtsargs šosezon svinējis 23 uzvaras, kas ir labākais rādītājs līgā. 

"Pirms kādām piecām spēlēm apskatījos statistikā. Forši, bet uzdevumu tas nemaina. Tagad daudz striktāk pieeju tam, ka jākoncentrējas tikai uz vienu spēli, nevis jādomā par to, kas būs nākamajos desmit mačos," atklāja latviešu vārtsargs.

Kalniņš "Latvijas Avīzes" rīkotāja aptaujā par 2019.gada pašmāju labāko hokejistu bija trešais, bet starp vārtsargiem - labākais.

"Paldies žurnālistiem, ka mani novērtē. Cik tas ir objektīvi? Grūti spriest. Elvis tagad NHL ļoti labi spēlē. Es tur vēl neesmu, tā ka ir kur vēl tiekties. Neteikšu, ka pievēršu lielu uzmanību tādām lietām, bet paldies, ka novērtē. Tikai jāturpina iesāktais darbs," komentēja Kalniņš.

Atbildot uz jautājumu, vai pats Kalniņš būtu gatavs iemēģināt laimi Nacionālajā hokeja līgā, viņš atbildēja apstiprinoši.

"Noteikti. Ja dotu iespēju, tad brauktu, mēģinātu un cīnītos. Nav ko zaudēt. Viss atkarīgs no aģenta un paša, kā spēlēšu turpmāk," teica Kalniņš.

Ziemeļamerikā NHL komandas Kolumbusas "Blue Jackets" paspārnē ir pat divi latviešu vārtsargi - Elvis Merzļikins un Matīss Kivlenieks. Eiropā bez Kalniņa augstākajā līmenī spēlē arī Ivars Punnenovs un Kristers Gudļevskis.

"Pēdējās 3-5 sezonas izlasē ir bijusi ļoti liela konkurence. Manuprāt, tas ir labi. Pērn, kad mēs ar Ivaru izkritām ārā ar traumām, bija, kas stājas vietā. Tas ir tikai pozitīvi, ka ir liela konkurence," uzsvēra Kalniņš.

Viņš neslēpa, ka šī varētu būt labākā sezona līdzšinējā karjerā, jo kopā ar vārtsargu treneri ieliktie pamati dod augļus.

"Jūtu, ka šosezon ir vieglāk spēlēt. Sezonas sākumā daudz iekritām uz nevajadzīgām kļūdām un "goliem". Pēdējo 21 spēli tikai divas reizes esam zaudējuši pamatlaikā. Uzbrūkošais spēles stils nes augļus. Ir daudz interesantāk, ka ir ko darīt spēles laikā," skaidroja Kalniņš.

"Par izslēgšanas turnīru nedomāju, jo ir vēl pietiekami daudz spēļu. Iepriekšējā sezonā tā bija pirmā pieredze, no kuras ir ko mācīties. Ir lietas, kuras centos šosezon uzlabot un pagaidām tās ir sanākušas. Tāpat būs jāmēģina spēlēt arī "play-off"," atzīmēja Kalniņš.

Salīdzinot ar iepriekšējām sezonām, šajā KHL nav izteiktu grandu, kā rezultātā situācija turnīra tabulā ir gana sīva.

"Man ļoti patīk, ka ir sīva cīņa par punktiem. Ja paskatās tabulā, tad pāris uzvaras vai zaudējumi daudz ko var mainīt. Daudz interesantāka sezona, ka līderi var zaudēt un nosacīti vājākie var uzvarēt stiprākos," secināja Kalniņš.

Šajā sezonā KHL spēles notiek uz trīs izmēru laukumiem - 60x30 metri, 60x28 metri un 60x26 metri. Sezonas laikā atšķirīgie laukuma izmēri bija jūtami vairāk, bet tagad Kalniņš iegājis ritmā un ir pieradis.

"Dienu pirms spēles ar vārtsargu treneri pametam no malām un paskatāmies leņķus. Nākamajā dienā, kad jāspēlē, tad vairs neko nemainām. Ir dažas nianses, kuras uz mazā laukuma jādara citādāk nekā uz lielā laukuma. Sezonas sākumā, kad nebiju iegājis ritmā, bija pāris ielaisti vārti, kuros pozicionāli nespēlēju pareizi, taču neteiktu, ka tas bija laukuma izmēra dēļ. Grūti pateikt, kura izmēra laukums pašam ir ērtāks, bet man patīk spēlēt uz mazā. Ir interesanti mači, ka visu laiku jābūt gatavam. Nav tā, kā uz lielā laukuma, kad ripa ir stūrī un var nedaudz atslābt,"stāstīja Kalniņš.

"Jokerit" ar 59 punktiem 43 spēlēs ieņem ceturto vietu Rietumu konferences kopvērtējuma tabulā.

28 gadus vecajam Kalniņam šī ir otrā sezona "Jokerit" komandā. Iepriekš viņš divas sezonas spēlēja Rīgas "Dinamo" komandā, bet pirms tam trīs gadus pavadīja Ungārijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu