Katras sevi cienošas slimnīcas aparāts! Kāpēc izgudroja vibratorus?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Lai arī mēdz jokot, ka mākslīgais falls ir katras neatkarīgas sievietes "labākais draugs", šīs intīmās rotaļlietas pirmsākumi ir krietni drūmāki un mazāk uzjautrinoši, kā varētu šķist. Par to, kam sākotnēji bija paredzēti vibratori, vēsta portāls "Rambler".

Šīs ierīces pirmsākumi ir meklējami kostīmdrāmās bieži attēlotajā viktoriāņu laikā, kad medicīnā joprojām pastāvēja virkne mūsdienās neiedomājamu aizspriedumu pret sievietēm un viņu seksualitāti. Pēc šī laika normām, īsta dāma nemaz nedrīkstēja atļauties izrādīt kādu iekāri - sievietei no sākuma bija jābūt nevainīgai, tad mātišķai un saimnieciskai. Seksualitātei šajā puritāniskajā iedalījumā īsti nebija vietas.

Par labo toni tā laika sieviešu uzvedībā tika uzskatīta izvairīšanās no seksuālām attiecībām, tostarp arī ar savu vīru. Vienīgais "pieņemamais" iemesls, kādēļ sievietei bija jāpakļaujas vīra "nerātnajiem" nolūkiem bija vēlme kļūt par māti. Vīrieši šajā laikā tika mācīti, ka sievietes kaisles izpausmes gultā ir novirze no normas, turklāt tāda, kuru, iespējams, ir jāārstē.

19. gadsimta ārsti daudzkārt ir bijuši pārliecināti par to, ka vairums sieviešu slimību un psihisko kaišu ir skaidrojamas ar seksuālu uzbudinājumu. Liela daļa tā laika medicīnas profesionāļu uzskatīja, ka dzimumakta laikā baudu vajadzētu gūt tikai vīrietim. 

Sievietes seksuālo frustrāciju ārsti sauca par "histēriju" - par tās simptomiem tika uzskatīts bezmiegs, nervozitāte, nemiers, erotiska rakstura fantāzijas un smagums vēdera lejasdaļā. Sievietēm šīs "slimības" ārstēšanai tika ieteiktas biežas izjādes ar zirgu vai īpašas procedūras, piemēram, dzimumorgānu stimulēšana ar spēcīgu ūdens strūklu. Ja šīs metodes nelīdzēja, ārsti veica manuālu masāžu ar eļļu līdz orgasma sasniegšanai - tā tika uzskatīta par parastu ārstniecisku manipulāciju.

1869. gadā kāds amerikāņu ārsts, kura kolēģi esot sūdzējušies par to, ka masāža paņem pārāk daudz laika, izgudrojis vibrējošu ierīci, kas tikusi darbināta ar tvaika dzinēja palīdzību.

1882. gadā angļu ārsts Džozefs Mortimers Grenvils iedvesmojies no šīs ierīces un izveidojis elektrisku ierīci - aparātu, kas līdzinās urbim ar apaļu objektu tā galā. Šī trokšņainā ierīce bija diezgan populāra un bija atrodama vai visās respektablās slimnīcās.

Pirmo "mūsdienu" vibratoru, kura lietošanai nevajadzēja sarežģītas lietošanas pamācības, izgudroja pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados. Tas, protams, sākotnēji tika reklamēts kā "masāžas ierīce".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu