Video ⟩ Pavasaris klāt? Latvijā zied lazdas un alkšņi, tek kļavu sulas un mežā manītas gailenes

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFI

Daudzviet Latvijā jau zied lazdas un alkšņi, tek kļavu sula, ja labi grib, var doties arī sēņot. Par pēdējā laikā novērotajiem dabas trakumiem vēsta TV3 Ziņas.

Līdz ar lazdu un alkšņu netipiski agro ziedēšanu uzmanīgiem jābūt cilvēkiem ar alerģijām. Jau trešdien sāksies ziedputekšņu monitorings, lai ļaudis ar alerģijām zinātu putekšņu koncentrāciju gaisā. Tik agri Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes eksperti to dara pirmo reizi novērojumu vēsturē.

"Negaidīti sākusies putekšņu sezona. Parasti šo mēs visu darām martā vai februāra beigās," raidījumam stāsta LU Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes vadošā pētniece Olga Sozinova.

Putekšņu alerģiju izraisītās reakcijas ir acu asarošana, deguna tecēšana, aizlikts deguns, grūtības elpot, šķavas nieze, apsārtums. Nav gan zināms, vai mitrais laiks ļaus putekšņiem plaši izplatīties. Alkšņu un lazdu ziedēšana pārsteigusi pat ekspertus Somijā, kuriem tiks sūtīti mūsu ziedputekšņi.

"Šīs lazdu skaras mums ir ievāktas Kurzemē pirms divām dienām. Mēs apstrādāsim, lai varētu analizēt putekšņus. Šeit var redzēt putekšņus, kas ir izsijāti," teic pētniece.

Savukārt Smiltenes novadā jau tecina kļavu sulas. Lai arī normāli to būtu darīt tikai pēc diviem mēnešiem, taču te tecina jau ar industriālu vērienu.

"Manā pieredzē šis ir visagrākais laiks, kad esam urbuši un ieguvuši kļavu sulas. Ieurbām 30. decembrī. Šobrīd esam ieurbuši ap simts kļavām," pauž dzirkstošo bērzu un koku sulu ”Birzī” īpašnieks Ervins Labanovskis.

Cilvēki jau dodas mežā pat pēc gailenēm.

Kopš kalendārās ziemas sākuma 1. decembrī līdz šodienai zemākā gaisa temperatūra ir bijusi tikai -10,7 grādi, bet vissiltākā +10,7 grādi.

"Arī laikapstākļu prognozes, kas ir februāra pirmajai pusei un februāra vidum, neliecina, ka pie mums varētu iestāties stabili noturīgi ziemas laikapstākļi," pauž LVĢMC Hidrometeoroloģisko centra prognožu nodaļas vadītāja Laura Krūmiņa.

Izrādās, silto laikapstākļu dēļ Baltijas jūras piekrastē nav vēl pat iestājusies meteoroloģiskā ziema, vēsta TV3 Ziņas.

"Izskatās, ka šī varētu būt viena no tām retajām sezonām, kad kādā Latvijas daļā varētu neiestāties meteoroloģiskā ziema," norāda klimatologs Edgars Maļinovskis.

Iemesls, kāpēc lazdas un alkšņi tagad zied, – jo tie uzkrājuši noteiktu daudzumu siltuma.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu