Krimināllietā apsūdzētais Boķis atbrīvots no "Saulstaru" direktora amata

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Čīka/LETA

Krimināli apsūdzētais Salas novada Ģimenes atbalsta centra "Saulstari" direktors Juris Boķis ir atbrīvots no iestādes direktora amata, liecina novada domes sēdes protokols.

Iepriekš, 2018.gada janvārī, saistībā ar pret viņu ierosināto kriminālprocesu Boķis jau bija atstādināts no amata pienākumu pildīšanas, taču ar pērnā gada 30.decembri viņš no amata atbrīvots vispār.

Dome šādu lēmumu pieņēmusi, jo jau pirms tam ar domes lēmumu noteikts, ka viņš amatā iecelts līdz 2019.gada 30.decembrim. Turklāt pērn dome arī atteikusies no ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas pakalpojuma sniegšanu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem "Saulstaros".

Zemgales rajona tiesas priekšsēdētājas palīdze Sanita Grinšpone informēja, ka nākamā slēgtā tiesas sēde Boķa krimināllietā Zemgales rajona tiesā Jēkabpilī paredzēta 27.janvārī plkst.10.30.

Jau ziņots, ka Salas novada dome likvidējusi ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas pakalpojumu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem. Bērnunamu "Saulstaros" atjaunot nav plānots, bet nākotnē, īstenojot deinstitucionalizācijas projektu, centrā tiks sniegts atelpas brīža pakalpojums, savukārt bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem pakalpojumi tiks sniegti Biržos. 

Tāpat ziņots, ka Boķa krimināllietu Zemgales rajona tiesa skata slēgtās sēdēs. Viņam apsūdzība uzrādīta par desmit noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kad apsūdzētais, būdams valsts amatpersona, pret bērnunama audzēkņiem veicis dažādas darbības, pārsniedzot amatpersonai ar likumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas. Tāpat viņš apsūdzēts par divām epizodēm amatpersonas bezdarbībā un par vienu epizodi, kad viņš kādu jaunieti piespiedis veikt abortu.

Lietu pirms nodošanas prokuratūrai kriminālvajāšanai izmeklēja Valsts policija (VP), kas vēstīja, ka inkriminētie noziegumi paveikti laikā no 2009. līdz 2015.gadam un lietā par cietušajiem atzīti desmit bērni.

Lieta par iespējamo vardarbību ierosināta jau 2015.gadā un sākotnēji to izmeklēja VP Jēkabpils iecirknī, bet uzraudzību nodrošināja Jēkabpils rajona prokuratūra. Taču lietā tika pieļauta nepamatota novilcināšana, tāpēc tā nodota VP Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas birojam.

2015.gadā Tiesībsarga birojs bija sagatavojis Ģenerālprokuratūrai plašu materiālu par pārkāpumiem bērnunamā "Līkumi". Sagatavotā informācija pārsvarā atklāj darbinieku psihoemocionālu un fizisku vardarbību pret bērniem, sacīja tiesībsargs Juris Jansons, uzsverot, ka tam ir konkrēti pierādījumi. Ir fiksēti arī gadījumi, kad bērni paši vērsušies drošības iestādēs, tomēr uzsāktie procesi priekšlaikus izbeigti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu