"Tas, ka nezināju, mani piepilda ar šausmām." Neilgi pēc dēla pašnāvības sieviete Lielbritānijā atņem sev dzīvību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Lielbritānijas televīzijas producente Helēna Bušampa izdarījusi pašnāvību četrus mēnešus pēc tam, kad dzīvību sev atņēma sievietes 16 gadus vecais dēls, vēsta britu laikraksts "Daily Mail".

Helēnas dēls Džeimss izdarīja pašnāvību pakaroties 2018. gada 5. decembrī. Sieviete draugiem pēc tam teikusi, ka viņai "neesot nekāda iemesla dzīvot", kā arī to, ka vēloties tikt apglabāta vienā dienā ar dēlu.

Dēla bēru dienā 23. decembrī Bušampa mēģinājusi sev atņemt dzīvību, pārdozējot alkoholu un medikamentus, tomēr viņa izdzīvojusi.

Pēc tam viņa divreiz ievietota psihiatriskajā aprūpē, no kuras tika izlaista pagājušā gada 27. martā.

10. aprīlī pēc nedēļas nogales, kas bija pavadīta tuviniekus zaudējušo atbalsta pasākumos, sieviete ieradās sava ārsta praksē un paziņoja, ka ir pārdozējusi.

Bušampa tolaik dzīvoja kopā ar partneri, un izmeklēšanā tika skaidrots, ka viņa neesot vēlējusies, lai draugs vai kāds radinieks atrod viņas līķi, tādēļ devusies uz praksi.

Sieviete tika nogādāta slimnīcā, kur piecas dienas vēlāk mira.

Detaļas par traģēdiju tika atklātas izmeklēšanā, kurā centās noskaidrot sievietes un viņas sešpadsmitgadīgā dēla nāves apstākļus.

Atsvešinātā māte un dēls dzīvoja kopā Tringā, Hertfordšīras apgabalā. Tieši tur Bušampa atrada Džeimsu, kurš bija pakāries.

Sieviete 20 gadus bija strādājusi par televīzijas producenti. Viņai patika ēdiens, ceļošana un balets, ar ko nodarbojās arī Džeimss. Lepnā māte bieži tvītojusi par baletu, lai atbalstītu dēlu.

Vaitlīfas centra psihiatrs izmeklēšanā pastāstīja, ka "Helēna divreiz nonāca manā nodaļā, pirmoreiz 2018. gada decembrī. Viņa neilgu laiku izjuta ciešanas, viņa bija tikko zaudējusi savu dēlu Džeimsu, taču pirms tam viņai nebija bijušas nozīmīgas garīgās veselības problēmas."

"Helēna stāstīja, ka nejutās ērti mājās uzmācīgo domu dēļ. Viņa runāja par pasaules apceļošanu, kas uztrauca tuviniekus," stāstīja psihiatrs.

"Mūs uzreiz pārsteidza, cik ļoti viņa atšķīrās no citiem pacientiem, viņa sēroja," turpināja ārsts. "Helēnai bija grūti atrasties nodaļā, tas, ka apkārt bija garīgi slimi cilvēki, rosināja atmiņas par dēlu, kam bija bijušas garīgās veselības problēmas."

"Katru reizi, kad mēs ar viņu runājām, Džeimsa zaudējumam bija galvenā nozīmē tajā, kā viņa jutās, viņa sacīja, ja Džeimss kaut kā atgrieztos, ar viņu viss būtu kārtībā," stāstīja psihiatrs.

Džons Brondževsksis, kurš trīs gadus bija kopā ar Helēnu, tiesu medicīnas ekspertam pastāstīja, ka nevēloties izmantot "M vārdu" (manipulējoša), tomēr viņa draudzene bijusi ārkārtīgi inteliģenta un viņai labi padevies citus pārliecināt par savu domāšanas veidu.

Neskatoties uz to, ka sievietei bija augsts pašnāvības risks, 2019. gada 27. martā viņa tika izrakstīta no ārstniecības iestādes. Divu mēnešu laikā sievietes sēras neesot mazinājušās un, viņasprāt, psihiatrijas nodaļa esot ierobežojusi viņas brīvību un cerības, stāstīja psihiatrs.

"Viņa sacīja, ka, ja viņa varētu atjaunot savu dzīvi, pārvākties un izveidot atbalsta plānu, tad varbūt viņa spētu tikt galā ar sērām. Manas klīniskās karjeras laikā Helēna bija visgrūtākais izaicinājums, viņa bija kaut kas cits," sacīja speciālists.

Divas nedēļas pēc izrakstīšanas no ārstniecības iestādes viņa ieradās pie ārsta un paziņoja, ka ir pārdozējusi.

Pie ģimenes ārsta viņa sabrukusi un viņai apstājusies sirdsdarbība. Slimnīcā Bušampas sirds apstājusies vēlreiz.

Datortomogrāfijā atklāts, ka sievietei ir smadzeņu bojājumi. 13. aprīlī Bušampas stāvoklis nebija uzlabojies. Pēc ilgām diskusijām ar sievietes ģimeni tika nolemts koncentrēties uz viņas komfortu un godu.

15. aprīlī Helēna Bušampa nomira. Pēcnāves izmeklēšanā secināts, ka nāves cēlonis bija smadzeņu bojājumi, ko radījušas vairākas narkotiskas vielas.

Tiesu medicīnas eksperts pastāstīja, ka Helēna bija atstājusi pēcnāves vēstuli, kurā uzslavēja viņu atbalstījušos garīgās veselības aprūpes speciālistus. 

"Viņa atvainojās par sāpēm. Pēc tā, kas bija noticis ar Džeimsu, viņa ļoti labi saprata, ka radīs sāpes savai ģimenei. Viņa sacīja, ka "mans ceļojums prom no šīs pasaules bija plānots", un ir skaidrs, ka tā viņa atvadījās no tiem, ko mīlēja."

Bušampas vecāki bija ieradušies, lai dzirdētu izmeklēšanās iegūtos secinājumus. Viņas tēvs veltīja atzinīgus vārdus un pateicību psihiatram, kas bija strādājis ar viņa meitu.

"Es jūtos nepatīkami par šodien izskanējušo, un, iespējams, es biju naivs vai centos to izslēgt, bet man nebija nojautas, ka Helēnai ir tik augsts [pašnāvības] risks. Skan briesmīgi, ka es nezināju. Es viņai jautāju, vai viņa pērk tabletes, bet viņa teica, ka man to nenodarītu," sacīja sievietes tēvs.

"Tas, ka es nezināju, mani piepilda ar šausmām."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu