"Viņa lūdza, lai pārbauda uz trakumsērgu!" Daugavpilī no trakumsērgas mirušās sievietes dēls stāsta par ārstu vienaldzību (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Atklājies, ka Daugavpils reģionālās slimnīcas paciente, kura 2019. gada novembrī mira no trakumsērgas, ir šo diagnozi sapratusi pati un par to informējusi ārstus, kas uzskatījuši, ka viņa vienkārši ir histēriķe. Pēc nāves medicīnas iestādes nav vēlējušās veikt sekciju, kas izdevies vien pēc viņas dēla uzstājīgiem lūgumiem citām instancēm, vēsta LTV raidījums "Personīgā lieta".

55 gadus gadus vecā Svetlana Žguncova 28. novembrī atvadījās no šīs pasaules Daugavpils psihiatriskajā slimnīcā. Viņas nāves cēlonis - neārstēta trakumsērga. Sievietes dēls Vitālijs Komarovs raidījuma redakcijai sniedzis visu medicīnisko dokumentāciju - viņš pilnībā atjaunojis notikumu hronoloģiju saskaņā ar dokumentiem, tālruņa zvaniem un īsziņām. Komarovs uzskata, ka medicīnas darbinieki saskarē ar viņa māti izrādījuši nekompetenci, nolaidību un neskaitāmus pārkāpumus.

Šis traģiskais stāsts, pēc mirušās dēla teiktā, sācies ar mātes ekskursiju pa Indiju - ar nevainīgu kucēna kodumu netālu no viesnīcas Nepālā, 2018. gada maijā.

"Kucēnu māte sastapa viesnīcā, kur nakšņoja. Viņa sēdēja blakus soliņam. Dzīvnieks bija netālu no viņas kājām. Viņa strauji pakustējās, kucēns pamodās un iekoda viņai kreisās kājas iekšpusē," raidījumam atklāja Vitālijs Komarovs.

Pēc tam Svetlana atgriezusies Īrijā, kur dzīvojusi, un pēc atgriešanās no ceļojuma devās pie vietējā ārsta, jo koduma vieta bija kļuvusi sarkana un iekaisusi. Viņš noklausījies stāstu par suņa kodumu Nepālā un izrakstījis pāris ziedes. Pusotru gadu vēlāk, 2019. gada 25. novembrī, sieviete tika uzņemta Daugavpils reģionālajā slimnīcā ar primāro diagnozi - sēžas nerva saspiedums. Tad notikumi strauji attīstījušies.

Sievietes dēls raidījumam sniedzis arī īsziņas no savas mātes telefona sarakstes ar kādu draudzeni. Tur viņa atzīst, ka viņai ir neracionālas bailes no ūdens, viņa nevar iedzert un pat norīt siekalas.

Visbeidzot Svetlana spējusi sasaistīt notikušo un sapratusi, ka viņai varētu būt trakumsērga. Viņa devusies pie ārstiem un lūgusi, lai viņu pārbauda.

""Viss norāda uz trakumsērgu, taču nav temperatūras," viņa teica. Pat tad, kad viņa vairs nevarēja runāt, mamma veica pierakstus un rādīja tos ārstiem. Vienā no zīmītēm ir rakstīts: vai jūs veicāt manu trakumsērgas testu?", raidījumam stāstījis Vitālijs Komarovs.

Abu sarakstē netrūkst arī lamas, kas veltītas medicīnas personālam. Mirusī slimnīcu salīdzinājusi ar koncentrācijas nometni un sūdzējusies, ka neviens viņā neieklausās.

"Es visu nakti nevarēju paelpot, taču pie manis nepienāca neviens ārsts. Māsas domā, ka esmu histēriķe, bet man sprāgst krūškurvis," vēsta kāda īsziņa. 28. novembrī sieviete savai draudzenei nosūtījusi izmisuma pilnu ziņu - "Viņi grib mani ieslēgt "trakonamā"!"

Daugavpils reģionālajā slimnīcā Svetlana gulējusi vispārējā palātā kopā ar pieciem citiem pacientiem. Kad trakumsērgas simptomi sākuši pasliktināties, paciente sākusi biedēt apkārtējos, un viņa  nogādāta Daugavpils psihiatriskajā slimnīcā. Psihiatriskās slimnīcas ārsts zvanīja dēlam Sanfrancisko un sāka uzdot jautājumus par māti.

""Jūsu māte uzvedas absolūti neadekvāti. Viņa ir agresīva, spļauj virsū cilvēkiem. Kad viņai mēģina ievadīt fizioloģisko šķīdumu, sievieti nav iespējams noturēt. Viņa vārtās pa grīdu, lamā ārstus". Lūk ko man stāstīja. Viņi mammai konstatēja akūtu psihozi, taču nevarēja saprast, no kā. Visi šie simptomi bija jau Daugavpils reģionālajā slimnīcā, no kuras viņa pat centās aizbēgt! ", stāstījis nelaiķes dēls.

Psihiatriskajā slimnīcā konstatējuši psihozes saasinājumu. Pēc septiņām stundām sieviete jau bija mirusi - viņai beidza darboties plaušas. Psihiatrs kā papildus diagnozi apsvēra arī trakumsērgu.

Vitālijs stāsta, ka Daugavpilī neviens nav vēlējies veikt sekciju, lai noskaidrotu nāves patieso iemeslu. Viņš atklāj, ka ārsti teikuši: "Jākārto transporta jautājumi un vispār, ko tur atklāt? Vienkārši apglabājiet viņu!"

Vitālijs sācis meklēt atbildīgās institūcijas un piesaistījis Slimību profilakses un kontroles centra uzmanību.

"Mēs bez laboratorijas analīzēm nevarējām šo gadījumu pieskaitīt pie trakumsērgas sekām, tādēļ uzstājām uz sekciju," raidījumam atklājis Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Juris Perevošķikovs.

Drīzumā rezultāti atklājuši, ka aizdomas ir bijušas pamatotas - viņas dzīvi atņēmusi Latvijai neraksturīgs trakumsērgas vīrusa paveids.

Daugavpils reģionālās slimnīcas direktors Grigorijs Semenovs atzinis, ka pacientes ārstniecības gaitā pieļautas kļūda.

"Pētot ierakstus slimības vēsturē jāsecina, ka viss ir darīts atbilstoši instrukcijām. Iespējams, ka mums vienkārši trūka zināšanu, lai noteiktu, ka tā ir trakumsērga," skaidrojis Semenovs.

Slimnīcas vadītājs pieļauj, ka sieviete bijusi inficēta ar vīrusa paveidu, kurš nebija atpazīstams slimnīcas personālam. Slimnīcā uzsākta izmeklēšana.

Savu izmeklēšanu sākusi arī Veselības inspekcija. Viņi pašlaik sievietes nāves apstākļus nekomentē. Mirušas dēls ir izteicis gatavību iesūdzēt Daugavpils reģionālo slimnīcu tiesā, jo uzskata, ka ārstu nekompetences dēļ viņa mātei nācies nomirt briesmīgās mokās. Nav zināms, vai šajā stāvoklī būtu bijis iespējams glābt Svetlanas dzīvību, taču viennozīmīgi bija iespējams atvieglot viņas ciešanas dzīves pēdējos mirkļos.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu