Centrāltirgus pārdevēji ceļ trauksmi par kiosku nojaukšanu (16)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas Centrāltirgus.
Rīgas Centrāltirgus. Foto: Toms Koklītis/LETA

Jau no nākamās otrdienas, 14. janvāra, Rīgas Centrāltirgus kļūs mazliet tukšāks - šajā datumā tirgotājiem būs jāpamet kioski, kas atrodas tuvāk Gogoļa ielai. Otrdien būves paredzēts nojaukt. Pēc nelegālo cigarešu tirdzniecības skandāla Centrāltirgus ir noskaņots pārtraukt līgumattiecības ar ilggadējiem teritorijas īrniekiem. Par to, ko domā darīt pārdevēji, kas darbojas pilnīgi legāli, vēsta LTV 7 žurnālisti.

"Šūšu pārvalkus tik ilgi, kamēr neatslēgs elektrību," stāsta Ilze. Sieviete nelielā kioskā Centrāltirgū pārdod dvieļus un gultas veļu, kas tiek šūta turpat uz vietas. Uz viņas kioska jumta esot visvairāk baložu - tas tādēļ, ka Ilze darba laikā palīdz slimiem un ievainotiem putniem. Viņa nezina, ko darīs, ja nevarēs turpināt tirdzniecību. Viņa šajā laukā strādā jau 15 gadus, kas uz pārējo tirgoņu fona vēl nav nemaz tik daudz.

"Strādāju šeit jau kopš 1993. gada. Kad atgriezos no tā, pārvācos uz citu valsti, taču tik un tā atgriezos. Ko tieši lai mēs darām? Braucam uz citu valsti un maksājam nodokļus tur vai arī piesakāmies sociālajai palīdzībai? Mēs taču griba palīdzēt valstij, gribam maksāt šeit nodokļus," stāsta kāda blakus strādājoša pārdevēja.

"Es saņemu invaliditātes pensiju - 130 eiro. Vai ar to ir iespējams uzturēt ģimeni, maksāt par mājokli un zālēm, kas izmaksā 200 eiro? Es šeit tirgojos, lai izdzīvotu, bet nu mūs dzen prom. Kur lai mēs ejam?", pievienojas pārdevējs Seržs.

"Šajos kioskos neviens netirgo cigaretes. Ja kāds tās slēpj, ar to būtu jātiek galā drošības dienestiem," min blakus esošais Viktors.

Blakus stāvošais Pēteris tirgo savu kolekciju un piezīmē, ka saņemt tirdzniecības atļauju nebūt nebija viegli.

"Es pārstāvu invalīdu un pensionāru biedrību. Man pirms Rīgas domes piešķīra atļauju tirgot savu kolekciju vien pirms gada," stāsta pensionārs.

Kiosku demolēšana sāksies otrdien, 14. janvārī. Šo uzdevumu Rīgas dome ir uzticējusi Centrāltirgum. Tiesa, teritorijas īrnieks, "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā" ir gatavs tiesāties - tirgus pārtrauc jau 18 gadus ilgušas saistības un uzņēmums ir sašutis par vienpusējo attieksmi.

"Mums ir pilsētas varas dots uzdevums, kuru mēs pildām. ja īrnieki vērsīsies tiesā, tiesāsimies. Tika veiktas nelikumīgas darbības. Protams, līgumā nebija punkta, kas īpaši izdalītu šo pārkāpumu, taču šos jautājumus var risināt tiesā," stāstījis Rīgas Centrāltirgus valdes priekšsēdētājs Artis Druvinieks.

Viņš gan apgalvo, ka visiem, kas vēlēsies turpināt darbību, tiks atrasta jauna vieta. Ja gribētāju būs daudz, viņiem uz pagaidu laiku varētu piešķirt bijušo Piena paviljonu. Demontāžas darbi ir paredzēti aptuveni divu mēnešu garumā - pēc tam teritorijā parādīsies skvērs, kur plānots rīkot gadatirgus.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu