Ģirģens rosina Latvijā izvietot sejas atpazīšanas kameras (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) nācis klajā ar aicinājumu investēt vairāk naudas videonovērošanas sistēmu attīstībā, vēsta TV3 ziņas.

Likumsargus īpaši interesējot iespēja apgūt seju atpazīšanas tehnoloģijas. Šīs metodes jau daudzviet tiek izmantotas - pasaules līdere šajā ziņā ir Ķīna, taču tur šis instruments tiek izmantots ne tikai noziedznieku ķeršanai, bet arī politiskajai kontrolei. Līdz ar to citās valstīs, arī Latvijā, diskusijās par šo tehnoloģiju izmantošanu tiek neizbēgami arī cilāts jautājums par cilvēktiesībām un privātumu.

Plašu ažiotāžu rudenī radīja Valsts policijas īpaši aprīkotā automašīna, kas ar četrām kamerām fiksē visu satiksmē notiekošo, tai skaitā filmējot autovadītājus kuri, piemēram, runā pa telefonu. Ierīce izrādījusies ārkārtīgi efektīva, un soda naudas tika vāktas jau pirmajās mašīnas darbības minūtēs.

Iekšlietu ministra plānos esot attīstīt video novērošanu sistēmu valsts līmenī.

"Ir jāinvestē videonovērošanas kameru attīstībā, sejas atpazīšanas funkcijās, citi inovatīvi rīki, kas preventīvi ļautu konstatēt, ka notiek pretlikumīga darbība," norādījis Ģirģens.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) sava kolēģa teikto vērtēt atturīgi, jo līdz šim Ministru kabinetā (MK) nav iesniegti konkrēti priekšlikumi par videonovērošanas sistēmu attīstīšanu.

"Esmu gatavs runāt par lietām, kad ir gatavs plāns. Vispār, ka kaut ko vajadzētu, tas ir ar dakšām pa ūdeni rakstīts, tās ir vēlmes," bilst Bordāns.

Savukārt tiesībsargs Juris Jansons norāda, ka šis ir cilvēka privātās neaizskaramības jautājums, taču atzīst - sejas atpazīšanas videonovērošanas tehnoloģijas strauji attīstās visā pasaulē un agri vai vēlu būs ikdiena arī Latvijā.

"Ļoti rūpīgi jāizsver, kurā svaru kausā ir valsts drošības intereses, un kurā - cilvēktiesības. Jautājums aktuāls daudzviet Eiropā, īpaši daudz modernu novērošanas sistēmu ir Lielbritānijā," skaidro tiesībsargs.

"To ļoti plaši izmanto lidostās, dažādos masu pasākumos, pretējā gadījumā, mūsdienu apstākļos būtu grūti nodrošināt drošību. Tas ir liels izaicinājums. Sejas atpazīšanas tehnoloģijām, kas jau pasaulē darbojas, ir labie un sliktie piemēri. Tās pavisam noteikti ierobežo personas privātumu, privāto brīvību. Tehnoloģijas ieviešanas brīdī privātums kapitulē," bilst Jansons.

Pašlaik globālais līderis sejas atpazīšanas tehnoloģijās ir Ķīna. Aizbildinoties ar drošības interesēm, lielpilsētās uz ielām tiek novēroti iedzīvotāji, un sistēma atpazīst personas pāris sekunžu laikā. Tas saniknojis cilvēktiesību aktīvistus, kuri uzskata, ka valsts šādā veidā var legāli izspiegot iedzīvotājus, un izmantot informāciju faktiski nekontrolētiem nolūkiem.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu