Valdība atbalsta 50 000 eiro piešķiršanu Austrālijā cietušo atbalstam (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Savvaļas ugunsgrēki Austrālijā
Savvaļas ugunsgrēki Austrālijā Foto: AP/Scanpix

Valdība šodien, 14. janvārī, atbalstīja 50 000 eiro piešķiršanu ugunsgrēkos cietušajiem Austrālijā,noskaidrots Ministru kabinetā.

Pagājušā gada septembrī Austrālijas teritorijā sāka izplatīties postoši mežu ugunsgrēki, kas vissmagākos postījumus nodarīja Jaundienvidvelsas un Viktorijas pavalstīs, kā arī Sidnejas tuvumā, kur izsludināts ārkārtas stāvoklis.

"Meža ugunsgrēku rezultātā ir iznīcinātas vairāk nekā 1500 mājas un ēkas, kā arī vairāki simti - bojātas. Ugunsgrēku rezultātā ir izdeguši vairāk nekā 5 miljoni hektāru un bojā gājuši vairāk nekā 480 miljoni dzīvnieku, tajā skaitā no apdraudētajām sugām. Zaudējumi pilnībā vēl nav apsekoti, jo turpinās mežu ugunsgrēku izplatīšanās," norādīts rīkojuma projektā.

Patlaban Austrālijā turpinās lielākais karstuma vilnis pēdējos gados, galvaspilsētā Kanberā sasniedzot plus 44 grādus pēc Celsija skalas, kas ir augstākais temperatūras mērījums pēdējo 80 gadu laikā. Savukārt Sidnejā, kuras tuvumā plosās daļa no ugunsgrēkiem, sasniedza plus 48,9 grādus, kas ir jauns karstuma rekords šajā apgabalā. Augstā temperatūra un stiprās vēja brāzmas turpina izplatīt ugunsgrēka liesmas, apgrūtinot jau tā sarežģītos dzēšanas un glābšanas darbus.

Projekta mērķis ir ar organizācijas "Austrālijas Sarkanais Krusts" starpniecību novirzīt finansiālos līdzekļus palīdzībai ugunsgrēkos cietušajiem.

Rīkojuma projektā uzsvērts, ka Austrālija ir Latvijas sabiedrotā valsts, turklāt tajā dzīvo liela latviešu diasporas daļa, tajā skaitā ugunsgrēku skartajās pavalstīs.

"Izvērtējot Latvijas iespējas, konstatēts, ka visefektīvākā palīdzība, ko nekavējoties varam sniegt, ir finansiāls atbalsts 50 000 eiro apmērā, tos novirzot palīdzības sniegšanai ugunsgrēkos cietušajiem," norādīts rīkojuma projektā.

Kā ziņots, Austrālijā šajā ugunsgrēku sezonā kopš pagājušā gada septembra dzīvību zaudējuši jau 27 cilvēki un tūkstošiem palikuši bez mājām. Liesmās sadeguši arī neskaitāmi savvaļas dzīvnieki.

Jaundienvidvelsas štata ugunsdzēsības dienests svētdien, 12.janvārī, paziņoja, ka Austrālijā ugunsdzēsējiem izdevies pakļaut kontrolei vienu no milzīgajiem ugunsgrēkiem, kas deg jau ilgāk nekā desmit nedēļas.

Ugunsgrēku 26.oktobrī izraisīja zibens spēriens un liesmas izdedzinājušas vairāk nekā pusmiljonu hektāru lielu platību uz ziemeļrietumiem no Sidnejas.

Tikmēr Viktorijas štata varasiestādes informēja, ka sestdien cīņā ar liesmām gājis bojā ugunsdzēsējs ar 40 gadu pieredzi šajā darbā.

Daudzi ugunsgrēki izraisījušies ļaunprātīgas dedzināšanas rezultātā, atzīst varasiestādes, norādot, ka daži ļaunprātīgie dedzinātāji ir tikai 16 gadus veci.

Par dedzināšanu Jaundienvidvelsā nedēļās nogalē apsūdzības izvirzītas trim cilvēkiem, bet kopš novembra kopumā par pārkāpumiem, kas ir saistīti ar meža ugunsgrēkiem, procesuālas sankcijas noteiktas vairāk nekā 180 cilvēkiem, arī 40 nepilngadīgajiem, izteikti brīdinājumi un ierosinātas krimināllietas.

24 cilvēkiem izvirzītas apsūdzības par meža ugunsgrēku tīšu izraisīšanu, par ko draud līdz 21 gadam cietumā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu