Raidījums: Nogurums, naudas trūkums un vecāku attieksme. Rīgā sāk kritiski trūkt pirmsskolas pedagogu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Rīgas domes mājaslapā šobrīd publicētas 77 vakances pirmsskolas izglītības skolotājiem. Daļa no tiem attiecas uz Pierīgas pašvaldībām, taču viskritiskākais pedagogu trūkums bērnudārzos ir tieši galvaspilsētā, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Raidījuma filmēšanas komanda ar bērnudārznieku vecākiem tiekas vienā no Rīgas pirmsskolas iestādēm. Vecāki norāda, ka situācija Rīgas bērnudārzos nu jau kļuvusi kritiska.

Pedagogu trūkums ir tik liels, ka grupiņas tiek sašķeltas - bērni tiek sadalīti mazākās grupiņās un pievienoti pie citām grupām. Kā norāda vecāki, iestādes vadība un pedagogi dara visu iespējamo, taču darba roku trūkums kļuvis akūts un nu vairs nav iespējams bērniem nodrošināt pilnvērtīgu izglītības procesu.

"Kad mazam bērnam ir jāmācās mācīties, laikā, kad veidojas visa viņa dzīves un mācīšanās uztvere, viņam visu laiku ir raustīšanas sajūta. Ir skaidri redzams, ka nav pedagogu, nav skolotāju. Izglītības iestādēm nepienāk neviens zvans uz vakanču sludinājumiem.

Padomāsim arī par pedagogiem, kuri deg un izdegs, jo viņiem jādomā gan par savas grupas izglītības procesu, gan tiem bērniem, kas ir pielikti klāt.

Tas vairs nav tas grupas mikroklimats," stāsta trīs bērnu mamma Antra.

Mamma piebilst, ka bērni ir satraukušies, nevēlas iet uz bērnudārzu, līdz ar to var sākt slimot - šādi vecāki būs spiesti izmantot darba nespējas lapas.

"Bērns saprot, ka viņš tiek raustīts pa dažādām grupiņām, ka nav iespējas palikt kopā ar saviem draugiem. Tas ir tikai tāpēc, ka viņam šobrīd nav audzinātāja," raidījumam norāda divu bērnu tētis Sandis.

Latvijas universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes telpās izvietoti desmitiem sludinājumi, kuros aicina darbā fakultātē studējošos topošos pedagogus. Kā norāda fakultātes docente Inga Stangaine, šobrīd Rīgā un universitātes filiālēs visā Latvijā studē 2000 topošie pirmsskolas izglītības pedagogi. Katru gadu Rīgā studijas beidz aptuveni 300 jaunie speciālisti, kuri salīdzinoši neilgu laiku strādā bērnudārzos. Nereti priekšroka tiek dota darbam sākumskolā, vai arī tiek izlemts kļūt par auklīti vienam bērnam, saņemot nedaudz mazāku atalgojumu. Sliktākajā gadījumā speciālists maina savu profesiju un šajā jomā vairs nestrādā. 

Stangaine norāda, ka "Šobrīd no 2000 studentiem visā Latvijā tikai 86 studē par valsts līdzekļiem. Tā ir valstiska problēma, kas jārisina valstiski. Kāpēc šie jaunie speciālisti neturpina strādāt, bet izvēlas kādus citus darbus?"

Pirmsskolas izglītības iestādes pedagogam par vienu slodzi Rīgā maksā 760 eiro, kas ir tikai par 10 eiro vairāk nekā noteiktā minimālā samaksa. Saviem pedagogiem vairāk maksā gan Priekuļos (765 eiro), gan Gulbenē (768 eiro), gan Ikšķilē (820 eiro), gan daudzās citās pašvaldībās. Vislielākais atalgojums ir Carnikavā, kur par vienu slodzi pirmsskolas pedagogs saņem 1006 eiro.

Izglītības darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga norāda, ka galvaspilsētā šobrīd tiek eksperimentēts ar bērnu drošību. Modelis, kurā ir divi pedagogi un viena auklīte, pakāpeniski tiek aizvietots ar tādu, kurā palīgi mainās dienas vidū un ir viens pedagogs, kurš strādā astoņas stundas. Līdz ar to ir vairākas stundas dienā, kad bērnus pieskata tikai viens cilvēks.

Rīgas domē norāda, ka šobrīd aptuveni trešdaļa no pirmsskolas izglītības iestādēm strādā jau pēc jaunā modeļa. Tas esot saistīts ar to, ka pedagogi strādā vairākās darba vietas. Pedagogiem, kuri piekrituši strādāt jaunajā modeli, atalgojums ir par 204 eiro lielāks.

”Šāds modelis noder tiem pedagogiem, kuri pirms tam strādāja divās darba vietās. Rīta un pēcpusdienas cēlienā ir īslaicīgs bērnu uzraudzības pakalpojums, kad notiek individuālais darbs ar bērniem. Tāpat arī no rītiem, kamēr bērni atnāk un vakaros, kamēr vecāki atnāk pakaļ. Mācību procesu nodrošina pedagogs. Tāda kārtība ir pilnībā leģitīma," radījumam stāsta Rīgas domes Pirmsskolu nodaļas vadītāja Iveta Nagla.

Šobrīd iecerēts, ka galvaspilsētas pirmsskolas pedagogu atalgojums tiks palielināts par 100 eiro. Vai tas īstenosies, pašreiz nav zināms. Visas uzrunātās personas atzīst, ka zemais atalgojums ir tikai viens no faktoriem, kādēļ pedagogi pamet darbu pirmsskolas izglītības iestādēs. Akmens esot jāmet arī vecāku dārziņā, kuri pret skolotājiem nereti izturoties ar necieņu.

Video: Ieskaties sižetā!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu