Video ⟩ Dabas untumi jauc meža iemītniekiem prātu! Daļa Līgatnes dabas taku zvēri nav aizgājuši ziemas miegā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lācis. Ilustratīvs attēls.
Lācis. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Rit jau 15. janvāris, bet no ziemas ne ziņas, ne miņas. Siltā laika dēļ gadalaiki sajukuši arī meža zvēriem. Līgatnes dabas takās vairāki iemītnieki nav aizgājuši ziemas miegā, turpinot daudz ēst un ar katru dienu – gaidot salu, paliek arvien smagāki, vēsta raidījums "900 sekundes".

Viegli neklājas arī zaķim Jancim, kurš jau rudens beigās kļuvis balts un tagad ir ļoti labi pamanāms, norāda raidījums. Zaķis, vārdā Jancis, balto kažoku, kā jau ierasts, nomainījis rudens beigās. Cerot, ka ziema un sniegs drīz būs klāt, bet nekā.

"Latvijā dzīvo divu sugu zaķi: pelēkais un baltais. Vasarā pa gabalu ne speciālistam ļoti grūti viņus atšķirt. Bet ziemā atšķirības ir ļoti labi redzamas, tāpēc baltais zaķis ziemā maina kažoku no pelēka uz baltu, bet pelēkie zaķi visu gadu pelēki dzīvo," raidījumam saka Līgatnes dabas taku vadītāja un zooloģe Inta Lange.

Baltais zaķis Jancis šobrīd – bezsniega apstākļos – kļuvis ļoti pamanāms, tāpēc cenšas turēties kopā ar saviem brāļiem, kuri kažoku nav mainījuši.

"Labi pamanāmu Janci trenkā arī stirnas, kas dzīvo kopā ar zaķiem vienā voljērā. Bet tas nav lielākais ļaunums, jo viņš dzīvo nebrīvē."

"Bezsniega apstākļos baltais zaķis ir īsts mērķis. Līgatnes dabas takās mūsu zaķi ir aizsargāti no plēsējiem, šeit apkārt ir sēta. Bet savvaļā viņiem ir daudz ienaidnieku: lapsas, vilki, cilvēki, suņi, kaķi," raidījumam pauž Līgatnes dabas taku vadītāja.

Siltā ziema ieviesusi savas korekcijas un ziemas miegā nav aizgājuši ne tikai lāči, kuri bieži vien neguļ ziemā, jo dzīvo nebrīvē, bet arī jenotsuņi, kuriem tas nav raksturīgi.

Savvaļas dzīvnieku kopējs Vilnis Goldbergs ir atnesis kārumus diviem jenotsuņiem Ullai un Jēcim. Vistu šķiņķīši un sausā barība regulāri pazūd, tas nozīmē, ka šie dzīvnieki nav aizgājuši ziemas miegā. Ulla, piemēram, smuki paslēpusies savā slēpnī zem zaru čupas un blisina actiņas.

"Arī Jēcis neguļ. Kā var redzēt, bieži pārvietojas. Īstajā ziemā ir sals, barības nav tik daudz, visur sniegs, augsts vēl. Tad ieritinās sniegā un guļ, jo ārā nav ko darīt, var tikai nosalt," teic savvaļas dzīvnieku kopējs Vilnis Goldbergs.

Tāpēc pārītis meklē izklaides – ir taču silts! Taču Līgatnes dabas takās ir dzīvnieki, kuri ignorē ziemas neesamību un šobrīd saldi čuč šajā ziemas mājiņā. Tie ir brāļi āpši, Tedijs un Bosītis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu