"Amazon" dibinātājs sola miljardu dolāru Indijai, lai mazinātu mazo tirgotāju neapmierinātību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Džefs Bezoss.
Džefs Bezoss. Foto: Reuters/ScanPix

ASV tiešsaistes tirdzniecības kompānijas "Amazon" dibinātājs Džefs Bezoss trešdien solījis jaunas investīcijas Indijā viena miljarda ASV dolāru (900 miljonu eiro) apmērā pēc tam, kad šīs valsts konkurences uzraugs sācis pretmonopola izmeklēšanu pret "Amazon", bet ielu tirgotāji rīko protestus pret kompāniju. 

Bezoss, kura turība tiek lēsta vairāk nekā 110 miljardu dolāru (99 miljardi eiro) apmērā, ieradies trīs dienu vizītē Indijā, kur Deli un citās pilsētās viņš sagaidīts ar ielu tirgotāju protestiem. Ielu tirgotāji apsūdz "Amazon" un tās konkurentu ASV kompāniju "Flipkart" par ielu tirdzniecības iznīcināšanu Indijā. 

"Amazon" vadītājs ir veltījis daudz līdzekļu, lai panāktu savas kompānijas izaugsmi pasaulē otrajā apdzīvotākajā valstī, bet tagad viņš solījis investēt vēl vienu miljardu  dolāru, lai palīdzētu digitalizēt mazo un vidējo uzņēmumu darbību. 

"Mēs izmantosim savu klātbūtni pasaulē, lai līdz 2025. gadam uz visu pasauli eksportētu "Ražots Indijā" produkciju desmit miljardu  dolāru  (deviņu miljardu eiro) vērtībā," Bezoss paziņoja, paužot atbalstu Indijas premjera Narendras Modi kampaņai veicināt vietējo ražošanu. 

Bezoss uzsvēra Indijas izaugsmes potenciālu, sakot, ka "21. gadsimts būs Indijas gadsimts" un savienība starp ASV un Indiju būs vissvarīgākā. 

"Amazon" un Indijā dibinātā kompānija "Flipkart", kuru 2018. gadā par 16 miljardiem dolāru (14 miljardiem eiro)  pārņēma ASV mazumtirgotājs "Walmart", izpelnījusies arvien plašāku pretestību Indijā, lai gan to pakalpojumi ir iecienīti Indijas iedzīvotāju vidū. 

Indijas Konkurences komisija pirmdien paziņoja, ka veic izmeklēšanu pret abām kompānijām saistībā ar apsūdzībām par to, ka tās kaitē tradicionālajiem tirgotājiem, savās platformās priekšroku dodot "izceltiem pārdevējiem". 

"Amazon" ir solījusi sadarboties ar izmeklēšanu un paudusi pārliecību, ka tās darbība ir likumīga. 

Komisija, kas pērn noteica 19 miljonu eiro vērtu sodu ASV tehnoloģiju kompānijai "Google" par savas dominējošās pozīcijas tirgū ļaunprātīgu izmantošanu, solījusi ziņojumu par "Amazon" un "Flipkart" publiskot 60 dienu laikā, lai gan ierasti tās izmeklēšanas ir daudz ilgākas.

"Mēs neesam pret tiešsaistes tirdzniecību," sacījis 70 miljonus mazo uzņēmumu pārstāvošās Visindijas Tirgotāju konfederācijas nacionālais sekretārs Sumits Agarvals. 

"Mēs tikai vēlamies, lai komisija un valdība nosaka godīgus un vienlīdzīgus spēles noteikumus, lai tādas kompānijas kā "Amazon" un "Flipkart" nevarētu ļaunprātīgi izmantot sistēmu ar negodīgām subsīdijām un saviem iecienītajiem tirgotājiem," viņš piebilda. 

Indijas valdība solījusi līdz martam prezentēt savu jauno tiešsaistes tirdzniecības politiku. Valdībai tiek pieprasīts palīdzēt mazajiem uzņēmējiem laikā, kad palēninās ekonomikas izaugsme un bezdarbs valstī ir augsts. 

Tirgotāju konfederācijas pārstāvis norādīja, ka pēdējo sešu mēnešu laikā 55 000 no 100 000 bankrotējušo mazo tirgotāju ir mobilo telefonu pārdevēji, jo "Amazon" un "Flipkart" izmanto nežēlīgu cenu samazinājuma politiku, kā arī tām ir vienošanās ar mobilo tālruņu ražotājiem, ka platformās telefoni nonāk agrāk nekā ielu tirgoņu veikaliņos. 

Medijos izskanējis, ka Bezoss Indijā vēlas tikties arī ar premjeru Modi, bet nedz Indijas valdība, nedz "Amazon" nav apstiprinājusi, ka tāda saruna notiks. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu