Lietus vieš cerības, ka Austrālijas ugunsgrēkus izdosies pakļaut kontrolei

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pēc ilgstoša sausuma lietus veldzē Austrāliju.
Pēc ilgstoša sausuma lietus veldzē Austrāliju. Foto: AP/Scanpix

Vairākus meža ugunsgrēkos smagi cietušos Austrālijas austrumu rajonus ceturtdien, 16. janvārī, sasniedzis lietus, un lietains laiks tiek prognozēts arī turpmāk, raisot cerības, ka ugunsgrēkus izdosies pakļaut kontrolei un apslāpēt.

Jaundienvidvelsas štatā dažos ugunsgrēku apvidos bijušas pamatīgas lietusgāzes, pavēstīja vietējais meteoroloģijas birojs.

Trešdienas vakara pērkona negaiss Melburnā sekmējis to, ka pazūd ugunsgrēku dūmi, kas pilsētu smacējuši kopš nedēļas sākuma un kavējuši gatavošanos tenisa turnīram "Australian Open".

"Pateicoties vētrām, vairumā štata rajonu uzlabojusies gaisa kvalitāte," norādīja Viktorijas Vides aizsardzības pārvalde.

Lietains laiks tiek prognozēts līdz nedēļas nogalei, un, ja šīs prognozes piepildīsies, šis būs ilgstošākais lietus periods kopš septembra.

"Tās būs visas mūsu Ziemassvētku, dzimšanas dienu, saderināšanās, gadadienu, kāzu un absolvēšanas dāvanas saliktas kopā. Turam īkšķus," izsakoties par laika prognozi, šonedēļ pauda Jaundienvidvelsas Lauku rajonu ugunsdzēsības dienests.

Austrālijas meža ugunsgrēkos, kam ilguma un intensitātes ziņā nav precedenta, kopš septembra dzīvību zaudējuši 28 cilvēki un, kā tiek lēsts, miljoniem dzīvnieku.

Nodeguši 2000 māju, izdegušas 10 miljonus hektāru lielas platības. Tikai Jaundienvidvelsā vien ceturtdien bija 30 nekontrolēti ugunsgrēki.

Vairāki meža ugunsgrēki izraisīti tīši, vienlaikus Austrālijas sabiedrībā turpinās asas debates starp tiem, kas katastrofālajos ugunsgrēkos vaino ļaunprātīgos dedzinātājus, un pretēja viedokļa paudējiem, kas ir pārliecināti, ka ugunsnelaimē vainojamas klimata izmaiņas.

Valdības partijas likumdevējs Džordžs Kristensens sociālajos medijos paudis, ka lielākos ugunsgrēkus izraisījuši ļaunprātīgie dedzinātāji, noraidot versiju, ka ugunsgrēkos vainojamas cilvēka izraisītas klimata izmaiņas.

Likumdevējs Kregs Kelijs arī noliedzis, ka pastāvētu saistība starp klimata izmaiņām un ugunsgrēku krīzi.

Kā norāda varasiestādes, mazākā daļa ugunsgrēku izraisīta tīši.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu