Entomologi brīdina: Latvijā ļoti strauji izplatījušās ornamentētās pļavērces (16)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ērce. Ilustratīvs attēls
Ērce. Ilustratīvs attēls Foto: Pexels

Latvijas entomologi par šā gada bezmugurkaulnieku jeb kukaini izvēlējušies ornamentēto pļavērci. Entomologu biedrības pārstāvis norāda, ka minētā ērce ļoti strauji iekaro Latvijas teritoriju, tāpēc iedzīvotāji ir jāizglīto par ērču bīstamību, vēsta raidījums "900 sekundes".

Latvijas entomologu biedrības pārstāvis Voldemārs Spuņģis akcentē galveno iemeslu, kāpēc par 20. gada bezmugurkaulnieku ir izvēlēta ornamentētā pļavērce. "Ornamentētā pļavērce ir lielāka, un to viegli ieraudzīt," viņš skaidro.

Pētnieks šā mēneša sākumā bija devies uz Kurzemes piekrasti, kur vāca pļavērces: "Ērces uz kādiem 200 metriem, es velku tādu paladziņu pa zemi un viņas savācu. To ir ārkārtīgi daudz."

Pļavērces salīdzinājumā ar ganību ērcēm jeb parastajām ērcēm ir ļoti auglīgas un ar krietni īsāku attīstības ciklu, kā arī pārnēsā encefalītu, laima slimību un bareliozi. Pētnieks uzsver, ka šā gada nominētās pļavērces Latvijā ienāk no dienvidiem, tāpēc var visai droši apgalvot, ka siltais klimats ērcēm ir ļoti labvēlīgs un šī ziema īpaši veicina to attīstību.

Pašlaik Latvijā ornamentētās pļavērces ir sastopamas valsts dienvidu daļā un Baltijas jūras piekrastē. Taču asinsūcējkukaiņi strauji, ar vairāk nekā simts kilometru ātrumu gadā, dodas uz ziemeļiem, uz Igaunijas pusi.

"Tas ir viens no paradoksiem, ka ļoti īsā laikā šī ērce ir iekarojusi 100-200 kilometrus virzienā uz ziemeļiem," teic entomologs.

Labā ziņa, ka šīm ērcēm nepatīk cilvēki to plikās ādas dēļ, pļavērces priekšroku dod dzīvniekiem ar vilnu, bet, ja tās gadās uz cilvēka, tad dodas galvas virzienā, kur ir apmatojums.

Šīs ērces mitinās aizaugušās pļavās, tāpēc katram, kurš pabijis kādās nekoptās pļavās, mājās esot, ir jāpārbauda savas drēbes un arī ķermenis, lai pļavērces nepagūst piesūkties.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu