"Dzīvnieki kļuvuši par preci un dzīvu rotaļlietu." Dzimtmisā nakts aizsegā izmests haskijs ar astoņiem kucēniem (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Facebook/ DZAB "Ķepu ķepā"

Naktī no 13. uz 14. janvāri, Dzimtmisā kāds ļaundaris izmetis haskija šķirnes kucīti ar astoņiem kucēniem. Ar skaudro stāstu dalījās dzīvnieku aizsardzības biedrība "Ķepu ķepā" sociālajā tīklā "Facebook", portāls "Rus.Tvnet" sazinājās ar patversmes vadītāju Gundegu Bideri, lai noskaidrotu stāsta detaļas.

"Pulkstenis rāda 2.20 naktī, un es gaidu ierodamies pēdējo Dzimtmisā izmesto kucēnu..." nepatīkamo stāstu iesāk patversmes vadītāja Gundega, vēršoties pie sabiedrības pēc palīdzības.

Vieta, kur suņu mamma ar astoņiem mazuļiem tika atstāta
Vieta, kur suņu mamma ar astoņiem mazuļiem tika atstāta Foto: Facebook/ DZAB "Ķepu ķepā"

"Šoreiz mēs esam uz izmisuma robežas – patversmē patlaban mīt vairāk nekā 85 suņi. Barība, medikamenti, apkope – tas viss kopā maksā milzu summas. Šobrīd aktuālas ir vakcinācijas, čipēšanas, vajadzīgs segt veterināros pakalpojumus, bet starp steidzamajiem, smagi slimajiem ir arī zirgs Dolčija (nepieciešama regulāra brūces apkope), franču buldogs Seņa (nežēlīgas kuņģa problēmas) un franču buldogs Bekija (31. janvārī viņai paredzēta sirds operācija)."

"Man ir bail runāt par atbildību, bail ieminēties par empātiju, bail, bet šķiet, ka pasaule iet uz galu.

Naktī, tumsā izmest dzīvnieku vienu kopā ar mazuļiem svešā vietā, man ir bail domāt – cilvēk, kurp tu ej? Vai tu pats netopi par lietu, kuru izmet mēslainē?"

Ceturtdien, 16. janvārī, patversme dalījās ar ziņu, ka vaininieki ir apzināti.

"Ir noskaidroti gan suņa saimnieki, kas ir reģistrēti Lauksaimniecības datu centrā, gan personas, kurām šī kucīte tika uzticēta, kā arī konkrēts cilvēks, kas dzīvībiņas atstāja mežā," rakstīts patversmes "Facebook" lapā.

"Visa informācija nodota policijai, lūdzot uzsākt izmeklēšanu pēc Krimināllikuma 230. panta par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, kā arī pēc 266. panta par labturības noteikumu pārkāpumu, kā arī vispār pēc Dzīvnieku aizsardzības likuma."

Patversme arī rakstīja, ka saņēmusi daudzus zvanus ar interesi adoptēt kucēnus. Topošajiem saimniekiem jārēķinās, ka viņi tiks no patversmes puses iztaujāti un pārbaudīti, vai viņi ir gatavi uzņemties atbildību par dzīvniekiem.

Haskija kucīti un visus kucēnus būs iespēja adoptēt ne ātrāk kā pēc likumā paredzētajām 14 dienām.

Gundega Bidere sarunā ar "Rus.Tvnet" arī atzīmēja, ka haskijs ir sarežģīta un īpaša šķirne, kurai nepieciešama liela uzmanība un fiziskas aktivitātes, tāpēc tā nav piemērota visiem.

Gundega arī norāda, ka tagad, patēriņa laikmetā, dzīvnieki ir kļuvuši par preci un dzīvu rotaļlietu.

"Likumam nav vienota kontroles mehānisma, kas mazinātu cietsirdību pret dzīvniekiem. Katastrofiski trūkst standartu, kas jāievēro tiem, kas audzē un audzina dzīvniekus.

Tā vietā, lai kontrolētu šo likumu, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aktīvi pārbauda patversmes. Tas nav slikti, tas ir nepieciešams, bet mēs esam tikai cietsirdības pret dzīvniekiem sekas. Neviens nav ķēries klāt iemeslam."

Kā piemēru, kādas ir sekas, Bidere stāstīja par vienu patversmes iemītnieku - sunīti. Īpašnieks ir identificēts un var suni paņemt atpakaļ. "Bet šajā gadījumā mēs esam "nejauki" - mēs nevēlamies to atdot. Sunim ir elektrošoka apkakle, sapampusi āda uz kakla, viss briesmīgās rētās. Sunim ir tikai nedaudz vairāk nekā gads," sacīja patversmes vadītāja.

Patversme ir priecīga un pateicīga par labajiem vārdiem un ziedojumiem, ko viņiem līdzcilvēki ir snieguši.

"Paldies visiem par atsaucību. Turpināsim jūs informēt, kā tad ies gan pašai mammītei, gan viņas mazuļiem un, protams, arī par procesu, kurš sagaida iepriekšējos turētājus," sociālajā tīklā "Facebook" pasakās Gundega.

"Viņi ir pelnījuši iespēju, ko sauc par dzīvi. [..] Palīdzi – mēs kopā varam, kopā spēsim salāpīt, sadiegt, lai nesabrūk, lai viss nav pa vējam. Viņi tic, neskatoties uz nodevību. Neskatoties ne uz ko, viņi joprojām tic Tavai un manai cilvēcībai."

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu