Par Gebelsa pārfrāzēšanu atlaists Brazīlijas kultūras ministrs (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Brazīlijas kultūras ministrs Roberto Alvims atlaists no amata, jo kādā runā parafrāzējis nacistiskās Vācijas propagandas ministru Jozefu Gebelsu.

Alvims atlaists pēc tam, kad atklātībā nonācis video, kurā viņš dzirdams sakām: "Brazīliešu māksla nākamajā desmitgadē būs varonīga, un tā būs nacionāla (..). Vai tā nebūs nekas."

Brazīlijas mediji, tostarp laikraksts "Folha de S Paulo" salīdzināja Alvima sacīto ar vārdiem, ko 1933. gadā esot teicis  Gebelss.

Vācu vēsturnieks Pēters Longerihs savā grāmatā par Gebelsu raksta, ka viņš 1933. gadā, uzrunājot teātru direktorus, sacījis: "Nākamās desmitgades vācu māksla būs varonīga, tā būs nelokāmi romantiska (..). Vai tā nebūs nekas."

Video formāts, Alvima runas tonis un fonā skanošā mūzikla no Riharda Vāgnera operas "Loengrīns" viss kopā raisīja asociācijas ar nacismu, ziņoja Brazīlijas mediji.

Alvims vēlāk paziņoja, ka tā esot tikai sakritība un viņš neesot zinājis, kas ir pretrunīgās frāzes autors.

Ja viņš būtu zinājis, nekad nebūtu to teicis, skaidroja politiķis.

Video tika filmēts ar mērķi reklamēt jaunu apbalvojumu mākslā, ko dibinājis Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru.

Vācijas vēstniecība Brazīlijā nosodīja Alvima runu un uzsvēra, ka ir svarīgi pretoties jebkuriem mēģinājumiem banalizēt vai slavināt laika periodu, kas atnesa cilvēcei nebeidzamas ciešanas.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu