Eksperti brīdina, ka ar noslēpumaino vīrusu Ķīnā varētu būt saslimuši vairāki tūkstoši cilvēku (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēki ķirurģiskajās maskās. Ilustratīvs attēls.
Cilvēki ķirurģiskajās maskās. Ilustratīvs attēls. Foto: Reuters/ScanPix

Ķīnas pilsētā Vuhaņā apstiprināti četri jauni inficēšanās gadījumi ar noslēpumaino vīrusu, kas skāris desmitiem cilvēku un parādījies arī Taizemē un Japānā, sestdien, 18. janvārī, paziņoja amatpersonas. Tikmēr eksperti brīdina, ka patiesais saslimšanas gadījumu skaits var būt daudzreiz lielāks.

Līdz ar to apstiprināti 54 inficēšanās gadījumi Vuhaņā, kas tiek uzskatīta par šī koronavīrusa uzliesmojuma epicentru, paziņoja vietējās varas iestādes. 

No slimības miruši divi cilvēki, bet pieci gadījumi tiek raksturoti kā nopietni.

Uzliesmojums ir radījis satraukumu, jo šis vīruss ir radniecīgs SARS (smagā akūtā respiratorā sindroma) izraisītājam. SARS 2002. un 2003.gadā prasīja 349 cilvēku dzīvības kontinentālajā Ķīnā un vēl 299 - Honkongā.

Ir konstatēti vēl trīs šīs slimības gadījumi Taizemē un Japānā. Abu valstu veselības iestādes paziņoja, ka pacienti pirms hospitalizācijas bija apmeklējuši Vuhaņu. 

Vuhaņas varas iestādes pavēstīja, ka uzliesmojuma centrā bijis jūras velšu tirgus, kas 1. janvārī tika slēgts.

Līdz šim nav apstiprināts, ka jaunais vīruss varētu tikt nodots no cilvēka cilvēkam, bet veselības komisija uzskata, ka šāda iespējamība "nevar tikt izslēgta".

Jaunā pētījumā brīdināts, ka vīrusa izplatība, iespējams, ir par zemu novērtēta un tiek brīdināts, ka pastāv iespējamība, ka vīruss varētu tikt nodots no cilvēka cilvēkam, vēsta raidorganizācija CNN.

Londonas Impērijas koledžas pētījumā vēstīts, ka līdz 12. janvārim varētu būt saslimuši 1723 cilvēki. Koledžas slimību izplatības speciālists Nīls Fergusons pāstāstīja CNN, ka daudzas vīrusa izplatīšanās detaļas ir "ļoti neskaidras".

"Tomēr trīs gadījumu noteikšana ārpus Ķīnas ir satraucoša. Pēc mūsu aprēķiniem, kas balstīti lidojumu un populācijas datos, pastāv iespējamība 1:574, ka inficēts cilvēks no Vuhaņas devies ārpus valsts pirms vērsies pie ārsta. Tas liek domāt, ka līdz šim bijuši vairāk nekā 1700 saslimšanas gadījumi Vuhaņā," Fērgusons pauda CNN.

"Ir daudz nezināmo, kas nozīmē, ka iespējamo saslimšanas gadījumu aplēses ir robežās no 190 līdz vairāk nekā 4000. Tomēr šie augstie skaitļi liecina, ka nozīmīgu pārnesi no cilvēka uz cilvēku nevar izslēgt. Paaugstināta novērošana, ātra informācijas apmaiņa un paaugstināta gatavība ir ieteicama," stāstīja eksperts.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu