"Divas minūtes un 11 sekundes, lai dzīvotu, ser." Tramps sniedz tēlainu Soleimani nāves aprakstu (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV prezidents Donalds Tramps.
ASV prezidents Donalds Tramps. Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Donalds Tramps minūti pa minūtei izklāstījis uzbrukuma detaļas, kurās nogalināts Irānas ģenerālis Kasesms Soleimani. Tēlaino stāstu Tramps pavēstījis līdzekļu vākšanas pasākumā, kas notika viņa kūrortā Maralago, Floridas štatā, vēsta raidsabiedrība CNN, kuras rīcībā nonācis sarunas audioieraksts.

Piektdien, 17. janvārī, runājot republikāņu līdzekļu vākšanas pasākumā, Tramps nāca klajā ar jaunām detaļām par Soleimani nāves apstākļiem, kas saasināja spriedzi Tuvajos austrumos, kā arī veicināja diskusijas ASV kongresā par prezidenta konstitucionālajām tiesībām sākt karu.

Tramps sacīja, ka Soleimani "teica sliktas lietas par mūsu valsts" pirms raķešu uzbrukuma. Tas veicinājis dot rīkojumu viņu nogalināt. "Cik daudz šo sūdu mums jāklausās?" jautāja Tramps. "Cik ilgi mēs to klausīsimies?"

Tramps nepastāstīja par "tūlītējiem draudiem", kas mudinājuši pieņemt lēmumu nogalināt Soleimani. Šādu attaisnojumu pēc uzbrukuma pauda Trampa administrācija.

Tā vietā Tramps Soleimani aprakstīja kā "zināmu teroristu", kurš "bija mūsu sarakstā".

Tramps arī detalizēti aprakstīja, kā Baltajā namā vērojis situācijas attīstību, kad Soleimani ieradās Bagdādes lidostā, lai tiktos ar paramilitārās kustības "Hashed al Shaabi" vadītāja vietnieku Abu Mahdi al Muhandisu.

Tramps kļūdaini apgalvoja, ka Soleimani tikās ar Libānā bāzētā militārā grupējuma "Hezbollah" vadītāju. Viņš arī sacīja, ka "nošāvuši divus zaķus ar vienu šāvienu".

Pēc tam Tramps pastāstīja, kā klausījies militārpersonu teikto un skatījies uzbrukumu no "kamerām, kas ir jūdzēm augstu debesīs".

""Viņi ir kopā, ser."," notikušo atminējās Tramps. ""Ser, viņiem ir divas minūtes un 11 sekundes." Nekādu emociju. "Divas minūtes un 11 sekundes, lai dzīvotu, ser. Viņi ir mašīnā, viņi ir bruņotā transportlīdzeklī. Ser, viņiem ir apmēram minūte, lai dzīvotu, ser. 30 sekundes. Desmit, deviņas, astoņas..."."

"Tad pēkšņi - bam," Tramps turpināja. ""Viņi ir miruši, ser. Atslēdzamies." Es prasīju, kur viņš palika. Tas bija pēdējais, ko es par viņu dzirdēju."

Trampa detalizētais apraksts ir līdz šim plašākais, kādu sniegušas ASV amatpersonas.

Tāpat Tramps atkārtoja savas remarkas, ka "Islāma valsts" līderis Abu Bakrs al Bagdadi nomira "kliekdams". Viņš arī jokoja, ka suns Konans, kas piedalījās reidā, "saņēmis vairāk atzinības nekā Tramps".

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu