Cik pasargāti ir cilvēki, kuri vakcinēti pirms daudziem desmitiem gadu?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Latvijā cilvēki arvien vairāk slimo ar garo klepu, turklāt ne tikai nevakcinēti bērni, bet arī viņu vecāki un vecvecāki. Cik pasargāti ir cilvēki, kuri vakcinēti pirms daudziem desmitiem gadu? Par to vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma". 

Izrādās, aizvien biežāk bērnībā veiktās vakcīnas vairs nedarbojas un aizsardzība beigusies. Revakcinācija palikusi pašu un ģimenes ārstu modrības ziņā.

Cik pasargāti no infekcijas slimībām ir tie, kuri dzimuši septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados un savulaik saņēmuši kombinētās vakcīnas? To tagad cenšas noskaidrot īpašā pētījumā, kurā iekļauti gan mediķi, gan tie, kuri medicīnā nestrādā.

Doktora disertācijā tiek veikta gan anketēšana, gan asinsanalīzes. Un tieši tās dos atbildi uz jautājumu, kuras antivielas vēl ir spēcīgas, bet kuras - nav, vēsta raidījums. 

Infektologi atgādina, ka reizi desmit gados katram iedzīvotājam jāatkārto pote pret difteriju un stingumkrampjiem.

Katru gadu - pret gripu. Citu rekomendāciju nav. 

Gripas epidēmijas skartā teritorijā mirstība pieaugot.

"Nomirst it kā no cita - nieru, sirds, plaušu bojājumiem. Bet patiesībā – no gripas.

Otrs ir pneimokokālā vakcīna tiem, kas bieži slimo. Ja viņi var pasargāties, pret vairāk nekā 10 baktērijām, daudzi, kas to izdarījuši, pat ir aizmirsuši, ka slimo," raidījumam atklāj RSU Infektoloģijas katedras vadītāja Ludmila Vīksna.

Potēties pret ērču encefalītu gan esot katra paša izvēle, atšķirībā no gripas kopējo imunitāti tas neapdraud.

Mediķi gan novērojuši, ka cilvēki bieži nezina un neatceras, kad pēdējo reizi veiktas obligātās vakcīnas. Tāpat, pieaugot mūža ilgumam, antivielas asinīs ar gadiem vienkārši izzūd. 

"Ja mēs dzīvotu 120 gadus, 60 gados visiem būtu jāpārvakcinējas pēc bērnu kalendāra," "Panorāmai" norāda Vīksna.

Savukārt RSU profesore, infektoloģe Angelika Krūmiņa saka, ka vidējais latvietis vakcinēšanās jautājumā ir apzinīgs.

Ja skatās kopainu, Skandināvijas valstis profilaktisko pošu ziņā mūs apsteidz, bet aiz Latvijas vēl ir pietiekami daudz valstu, kur cilvēki vakcinējas mazāk apzinīgi, vēsta raidījums. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu