ZZS pretlikumīgās finansēšanas lietā figurē arī Jūlija Krūmiņa saruna ar eksprezidentu Bērziņu (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš
Uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš Foto: Andris Smilšarājs

Uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš un viņam pietuvinātais finanšu konsultants Jorens Raitums pagājušā gada nogalē piekrituši samaksāt turpat 100 tūkstoš eiro sodu. Viņi caur trešajām personām pirms vēlēšanām vāca naudu ZSS un partijai No Sirds Latvijai. Uz gadu abiem ir spēkā sodāmība un tās laikā nedrīkst pastrādāt jaunus noziegumus, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Krietni sliktāk beidzies tiesībsargu darbs attiecībā uz politiķiem. Prokuratūra vairākkārt mainīja savas domas  par Jūrmalas mēru Gati Truksni par viņa iespējamu līdzdalību noziegumā. Visbeidzot daļā pret viņu lietu šonedēļ tomēr izbeidza.

Nekādas smagas sekas nav iestājušās arī abu partiju vadītājiem. KNAB sniedza informāciju, ka ZSS ir atmaksājis visus nelikumīgos ziedojumus, bet Ingunas Sudrabas partija nemaksā un tiesājas.

Bet, ņemot vērā, ka Krūmiņš ir atzinies, visdrīzāk partiju likvidēs, vēl pirms stāsies galīgais tiesas spriedums.

Tikko dibinātajam spēkam No sirds Latvija kampaņai pirms 12.Saeimas vēlēšanām nauda bija vajadzīga  daudz un uzreiz. Bija jāmaksā alga biroja darbiniekiem, Sudrabas šoferim, jāorganizē bijušās kontrolieres intervijas lepnos biznesa žurnālos un algu pašai Sudrabai.

Sudrabas lielākais atbalstītājs bija Jūlijs Krūmiņš. Viņš likuma ierobežojumu dēļ nevarēja ziedot, cik grib, tāpēc radās plāns, Krūmiņa naudu partijas kontā skaitīt caur trešajām personām. Tās nereti bija finansiāli atkarīgas no uzņēmēja un viņa meitas biznesmenes Maijas Čerņavskas. Shēmu palīdzēja īstenot Krūmiņam tuvais finanšu konsultants Jorens Raitums.

KNAB pierādīja, ka Sudrabas partijas kasē šādā veidā ienāca turpat 57 tūkstoši (56 894 eiro). Lielāko ziedojuma summu 19 tūkstošus iemaksāja pārvietojamo tualešu uzņēmējs Anrī Kursītis. Viņa un vēl piecu personu nelikumīgos ziedojumus  birojs partijai licis atmaksāt valsts budžetā. To partija nedara, jo tai nav naudas. Visa pagājušā gada laikā Sudrabas partija ziedojumos saņēmusi vien 30 eiro. No sirds Latvijai tiesājas ar KNAB un pirmais spriedums bija politiskajam spēkam nelabvēlīgs.

Krūmiņš vainu atzinis un Sudrabai izredzes tiesvedībā vinnēt nav. Krūmiņš šķendējas, ka sodāmības dēļ viņš netiek medībās, taču nenožēlo nodarīto.

Sudrabas partija  nebija vienīgā, kuru Krūmiņš atbalstīja.  Tāda bija arī Zaļo un zemnieku savienība. Lai gan Krūmiņš vairākkārt uzsvēris, ka tā ir Aivara Lemberga partija, kuru viņš nemīl, ZZS rindās bija kāds, kurš uzņēmējam ir noderīgs un tas ir Jūrmalas mērs Gatis Truksnis. Dzintaros uz meitas vārda Krūmiņš cēla viesnīcu un jaunbūvei bija nepieciešami daudzi pašvaldības saskaņojumi. Krūmiņš nolēma nodrošināt Trukšņa pārvēlēšanu.

Viņš pierunāja jūrmalnieci, uzņēmēju Tatjanu Okladņikovu, kura bija viņam parādā, lai daļu parāda -25 tūkstošus ieskaita ZZS kontā. Tāpat ar Krūmiņa doto naudu ZZS kontu papildināja uzņēmēji Juris Miķelis un politiķis Valdis Kalnozols.

KNAB uzskatīja, ka Truksnis zināja par nelikumīgajiem ziedojumiem. Aizdomas pastiprināja tas, ka Jūrmalas mērs Truksnis ar Krūmiņa gādību bija iemitinājies vienā no viesnīcas numuriņiem. 

Uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš vākt naudu uzrunājis arī eksprezidentu Andri Bērziņu. Bērziņš nekad nav bijis ZZS, taču šo politisko spēku vienmēr atbalstījis un kandidējis no ZZS gan pirms gan pēc augstā amata ieņemšanas. Eksprezidents apgalvo, ka ne uz KNAB, ne prokuratūru šīs lietas sakarā nav saukts un ka tiesībsargu rīcībā esošā Bērziņa un Krūmiņa saruna nav jāsaprot burtiski.

Prokuratūrā ir atšķirīgi viedokļi, vai par nelikumīgā finansējuma pieņemšanu būtu sodāmas arī kādas personas no ZZS. Politiskā apvienība pērn nomaksājusi visu pretlikumīgi pieņemto naudu. 

Lietu daļā pret Truksni prokuratūra šonedēļ izbeidza. Prokurore Ilga Paegle arī iepriekš uzskatīja, ka Truksni nav bijis atbildīgs partijā par grāmatvedību un nav pierādījumi, ka Krūmiņš būtu ar viņu skaņojis savas darbības. Lai arī neviens nešaubās, ka Truksnis dzīvojis Krūmiņa apartamentos, nav gūts apstiprinājums aizdomām, ka tā bijusi pateicība par darbošanos uzņēmēja labā. Nekā personīga intervijā Krūmiņš iepriekš stāstīja, ka Truksnis ar viņam pietuvināto politiķi Romānu Mežecki iepriekš nācis pie viņa, lai runātu par naudas vākšanu Ivetas Grigules kampaņai uz eiroparlamentu.

Mežecki, kurš pēdējās Saeimas vēlēšanās neveiksmīgi kandidēja no Saskaņas, Truksnis pirms Ziemassvētkiem pieņēmis par savu padomnieku valstiskos jautājumos ar turpat 2 tūkstošs eiro lielu algu.

Šīs lietas laikā KNAB pie Trukšņa atrada šļirces ar kokaīna paliekām. Lai gan Truksnis sākumā liedzās, ka policija par to viņu administratīvi sodīja, pēc tam  viņš sodu samaksāja. Atklājās, ka  Jūrmalas mērs tolaik arī iegādājies savam ienākumu līmenim neatbilstošu pasakaini dārgu paklāju. Viņš par to samaksāja 15 tūkstošus un aizmirsa norādīt deklarācijā.  Un par to VID sodīja atkal jau ar 100 eiro sodu.

Pirms Jaunā gada Jūrmalas mērs ir nolēmis dāvanu pasniegt arī jūrmalniekiem un katrā pastkastītē nonākusi Gata Trukšņa apsveikuma kartīte ar labo darbu uzskaitījumu.

Pēc mūsu aprēķiniem tas izmaksājis turpat trīs tūkstošus. Tas ir tikpat, cik mēra alga.

Truksnis vēl apsūdzēts arī krimināllietā par fiktīva komandējuma noformēšanu. Uz Nekā personīga jautājumiem Truksnis liedzās, ka viņš būtu kopā ar savu biroja vadītāju viltojis dokumentus. Un tas nozīmē, ka vizdrīzāk lieta nonāks tiesā un tā izšķirs, vai taisnība ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, vai Jūrmalas mēram.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu