Igaunijā kādā saimniecībā rīta agrumā vilki saplosījuši suni

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Sestdienas, 18. janvāra, rītā Vīlandes pagastā, kādas saimniecības pagalmā, vilki uzbrukuši sunim un nonāvēto zvēru aizvilkuši sev līdz. Pēc suņa īpašnieka teiktā, šī bijusi pirmā reize, kad vilki klejojuši pa viņa fermu, vēsta "Postimees".

Fermas īpašnieks Avo Kāsars pastāstīja, ka suns nakti parasti pavada mājā un no rīta ap plkst. 7 viņš tiek izlaists pagalmā.

Pulksten 8 saimnieks sauca suni, bet nesekmīgi. Pēc Avo sacītā, sākumā viņš neuztraucās: "Pulksten 9 devos meklēt un atradu viņu laukā, prom no mājām."

Saimnieks apliecināja, ka nekad savas fermas tuvumā nav redzējis vilku un no kaimiņiem nav dzirdējis, ka kāds ko tādu būtu redzējis. Bet viņš zina, ka līdzīgs atgadījums nesen noticis kaimiņu ciematā. "Kopumā neviens viņus neredzēja un nedzirdēja. Es pat nedzirdēju rējienus," sacīja Avo.

Viņš norādīja, ka nākotnē plāno iegādāties jaunu suni, taču, ņemot vērā, ka suns nekad netika atstāts pagalmā pa nakti, viņš nevar veikt nekādus pasākumus, lai nodrošinātu jaunajam iemītniekam drošību.

"Es nevaru uzlikt žogu, tas būtu par daudz," viņš teica. Lai arī vilki pagalmā nogalināja suni, pats īpašnieks bailes neizjūt.

Tuvējās mednieku biedrības priekšsēdētājs, kurš apmeklēja negadījuma vietu, Mārts Lānsalu sacīja, ka pēdējā laikā ir dzirdēts par vairākiem vilku uzbrukumiem mājdzīvniekiem un šajā apgabalā nu jau ir pārāk daudz incidentu.

"Ne katru dienu kāds tiek nogalināts, bet diezgan bieži," viņš teica.

Lānsalu uzskata, ka vilku problēma radusies vairāku faktoru ietekmē: cēlonis meklējams gan ziemā bez sniega, gan nenozīmīgās medībās, kaut arī medniekiem katru gadu izdodas ievērot noteikto robežu. Ietekmē arī cūku mēris, kā dēļ vilkiem samazinājies barības daudzums.

Vai vilki kļuvuši drošāki, Lānsalu nevarēja pateikt, taču atzīmēja, ka šāds iespaids rodas.

"Protams, šāds iespaids rodas, ja negadījums notiek no rīta, 300 metru attālumā no šosejas. Liekas, ka tā vairs nav tikai meža ciematu un neskarto teritoriju problēma," viņš norādīja.

Lānsalu arī sacīja, ka tagad viņš nebaidās iziet mežā bez ieročiem vilku dēļ un uzskata, ka vilks neuzbruks cilvēkam, taču nākotnē situācija var mainīties, ja problēma tiks uztverta pārāk maigi.

Viņš teica, ka vilkam vajadzētu dzīvot savu dzīvi mežā, bet, ja viņš sāk ietekmēt drošību, ir jāveic drošības pasākumi. "Nenoliedzami, piemēram, vientuļiem vecāka gadagājuma cilvēkiem vai pieaugušajiem ar maziem bērniem ir šīs bailes. Galu galā neviens nevar pateikt, esiet mierīgs, ka nekas slikts nenotiks. To es arī nevaru apgalvot," sacīja Lānsalu.

"Es uzskatu, ka, ja vilks uzbrūk klaiņojošiem suņiem nevis mežā, bet nonāk tik tuvu apdzīvotā vietā, jums vienkārši ir jāmedī šis vilks, un tas arī viss."

Pēdējo reizi tika fiksēts, ka suns kļuva par vilku upuri 11. decembrī. Oktobrī kļuva zināms, ka netālu no Orgu ciemata arī atrasts miris suns.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu