"Dejojošais pūķis" - zinātnieki Ķīnā atklāj putnam līdzīgu dinozauru

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Zinātnieki Ķīnā, kādreizējās Jeholas provinces teritorijā, atklājuši jaunu dinozauru veidu, kas atgādina putnveidīgu radību, ziņo ASV medijs CNN.

Apmēram pirms 120 miljoniem gadu Jeholas provinces teritorijā dzīvoja dinozaurs, kurš stipri līdzinājies putnam. Mazā spalvainā dinozaura fosīlija ir jauns atklājums zinātnē un tā palīdz saprast, kā no dinozauriem attīstījušies putni.

Pētnieki dinozauru nosaukuši par "Wulong bohaiensis", kas tulkojumā no latīņu valodas nozīmē "dejojošais pūķis". Dinozaurs bijis apmēram kraukļa lielumā, bet ar divreiz garāku kaklu un garu, kaulainu asti. Radījuma ķermenis bija klāts ar spalvām, bet astes galā bija divas garas spalvas.

Neraugoties uz mazajiem izmēriem, dinozauram bija nikna, šaura seja un pilna mute ar asiem zobiem. Kā putnu dzimtas pārstāvim, "dejojošajam pūķim" bijuši viegli kauli un spārniem līdzīgi veidojumi.

Fosīlija tika atrasta pirms 10 gadiem iepriekš minētajā provincē. To izdarījis vietējais fermeris un tā tika ievietota Ķīnas pilsētas Daliaņas Dabas vēstures muzejā.

Vēlāk šo fosīliju analizēja pētnieki, tostarp arī Sandjego Dabas vēstures muzeja pētnieks Ešlijs Pousts.

"Jaunais dinozaurs ir neticami līdzīgs putnu kārtas pārstāvjiem. Dažreiz, pētot šādus īpatņus, atklājas senās dzīves vispārsteidzošākās lietas. Tas ļauj mums arī izskatīt dažādas teorijas par to, cik senā pagātnē putnveidīgie radījumi sākuši lidot," sacīja Pousts.

Šīs radības īpatnība slēpjas tajā, ka tam ļoti ātri augušas spalvas. Mūsdienās šāda parādība nav novērojama.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu