Eksperts komentē Latvijas iedzīvotāju iespēju saskarties ar noslēpumaino koronovīrusu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēki ar sejas maskām Londonā.
Cilvēki ar sejas maskām Londonā. Foto: EPA/Scanpix

Jaunā koronovīrusa izraisītajam uzliesmojumam Ķīnā līdzi seko arī atbildīgās iestādes Latvijā. Tās gan akcentē, ka iespēja vīrusam nonākt līdz mums nav liela, un arī iemesla, lai atliktu uz Ķīnu ieplānotu braucienu, šobrīd neesot. Daudz lielāka iespēja Latvijā šajā brīdī ir saslimt ar gripu, vēsta TV3 ziņas.

Arī ārstiem, slimnīcām un tūrisma aģentūrām Latvijā ir sniegta šobrīd pieejamā informācija par jauno un pagaidām vēl noslēpumaino koronovīrusu.

"Mums, Eiropas Savienības iedzīvotājiem, risks ir minimāls, tāpēc, ka bieži neapmeklējam šo pilsētu. Tomēr mēs rēķināmies ar to, ka viens otrs cilvēks var iebraukt arī Latvijā, tas ir iespējams," norāda Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Rīgas lidostā neienāk neviens tiešais reiss no Ķīnas. Turklāt iebraucēju temperatūras mērīšana neesot efektīvākā metode saslimšanas ierobežošanai, jo slimības inkubācijas periods ilgts 14 dienas, norāda SPKC.

"Cilvēks varētu būt vesels un saslimt nākamajā dienā, pēc divām vai nedēļas," skaidro Perevoščikovs.

Šobrīd neesot arī iemesla atcelt ceļojumu uz Ķīnu, ja tāds tiek plānots. Vienlaikus jāievēro standarta piesardzības pasākumi. Lai izvairītos no kontakta ar slimiem cilvēkiem, nevajadzētu apmeklēt masu pulcēšanās vietas un cītīgi jāmazgā rokas.

"Mums vajadzētu atcerēties, ka sākotnēji avots šim vīrusam ir dzīvnieks. Pagaidām dzīvnieka suga nav skaidra, bet ar dzīvniekiem tūrists var dabūt kontaktu, kad viņi apmeklē tirgus," bilst SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors.

Ja divas nedēļas pēc ceļojuma parādās temperatūra, klepus, jāsazinās ar ārstu un viņš jābrīdina par savu ceļojumu. Tikmēr Latvijā šobrīd daudz lielākas iespējas ir saslimt ar gripu. Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā joprojām turpinās karantīna, un tas nozīmē, ka pie pacientiem var viesoties ļoti neliels pacientu skaits.

Lai arī šosezon gripas epidēmija sākās ātrāk nekā ierasts – jau decembrī saslimušo nav vairāk kā citkārt. Arī pati slimība nenorit smagākā formā.

"Gripai parasti patīk šādi laikasptākļi, ap nulli, ap mīnus pieciem grādiem un protams, ka gripai patīk, ka cilvēki ir kopā viens otru var aplipināt," norāda Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs Māris Liepiņš.

Gripas epidēmija savu augstāku punktu sasniedza pirms Ziemassvētkiem. Svētku brīvdienās, kuras cilvēki ierasti pavada mājās, intensitāte kritās un arī joprojām saslimšanas gadījumu skaits uzrāda lejupejošu tendenci.

"Ja saglabāsies tendence, tad mēs par gripas epidēmijas beigām labākajā gadījumā varētu paziņot jau februāra sākumā," saka SPKC epidemioloģe Raina Nikiforova.

Šosezon visbiežāk ar gripu slimo pusaudži un bērni, daudz mazāk slimība skar vecākus cilvēkus. Tomēr tieši pēdējo vidū bijuši visi gadījumi ar letālu iznākumu.

"Tie cilvēki ir vecumā no 53 līdz 92 gadiem. Šogad miruši 13 cilvēki, iepriekšējās sezonās mums bija miruši vairāk nekā 80. Tādēļ šajā sezonā mirušo skaits ir būtiski mazāks," norāda SPKC epidemioloģe.

Ārsti aicina pret gripu vakcinēties joprojām. Jāpiebilst šajā sezonā cilvēki bijuši īpaši apzinīgi un vakcinēto skaits pieaudzis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu