Noskaidrots iespējamais Ķīnas koronavīrusa izcelsmes avots

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vīrietis ar sejas masku.
Vīrietis ar sejas masku. Foto: AFP / Scanpix

No kurienes pēkšņi radās jaunais un biedējošais Ķīnas koronavīruss? Jaunā pētījumā beidzot izvirzīts iespējamais vaininieks - čūskas, vēsta zinātniskais žurnāls "Journal of Medical Virology".

Pētnieki izanalizējuši jaunā vīrusa (2019-nCoV) gēnu sekvenci un salīdzinājuši to ar vēl 200 citu koronavīrusu no visas pasaules gēnu sekvencēm.

Koronavīrusi ir liela vīrusu ģimene - daži no tiem inficē cilvēkus, bet citi dzīvniekus, to skaitā kamieļus, kaķus un sikspārņus. Retos gadījumos koronovīruss dzīvniekos var evolucionēt un inficēt arī cilvēkus, un izplatīties to vidū. Tieši tas notika ar SARS un MERS vīrusu un izskatās, ka notiek arī tagad.

Jaunajā pētījumā zinātnieki atklāja, ka jaunais vīruss izrādās divu koronavīrusu sajaukums. Ir zināms, ka viens no tiem inficē sikspārņus, bet otra koronavīrusa izcelsme nav zināma.

Tālāk zinātnieki izanalizēja jaunā vīrusa gēnu sekvenci, meklējot pavedienus ģenētiskajā kodā, kas atklātu, ko šis vīruss inficē. Balstoties uz analīzēm, zinātnieki secināja, ka 2019-nCoV vīruss varētu būt cēlies no čūskām.

Pie vainas varētu būt divu sugu čūskas, kas mīt Ķīnas dienvidaustrumos (vietā, kur sākās saslimšanas): parastais Ķīnas bungars (Bungarus multicinctus) un Ķīnas kobra (Naja atra).

Pētījumā arī atklājās, ka ģenētiskās rekombinācijas dēļ 2019-nCoV vīrusa vienā proteīnā ir radušās izmaiņas, kas ļauj vīrusam inficēt ne tikai čūskas, bet arī cilvēkus.

Pētnieki arī minēja, ka čūskas bija vieni no dzīvniekiem, kas tika tirgoti jūras velšu tirgū, kur sākās infekcijas.

Lai apstiprinātu šo atklājumu, joprojām nepieciešami vēl vairāki pētījumi.

Līdz šim ir reģistrēti vairāk nekā 500 saslimšanas gadījumi, no kuriem 17 beigušies letāli. Viens saslimšanas gadījums reģistrēts arī ASV.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu