ASV nevēlas Lielbritānijai izdot diplomāta sievu, kura nobrauca pusaudzi (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mirušā pusaudža Harija Dana ģimene
Mirušā pusaudža Harija Dana ģimene Foto: AP/Scanpix

ASV atsakās izdot Liebritānijai diplomāta sievu, kura ir apsūdzēta saistībā ar autosadursmi, kurā gājis bojā britu pusaudzis, un Lielbritānija piektdien, 24. janvārī, nosauca šo atteikumu par "taisnīguma noliegšanu".

Apsūdzētās Annas Sakulasas lieta ir sabojājusi Londonas tuvās attiecības ar Vašingtonu, uzjundot debates par diplomātiskās imunitātes ierobežojumiem lietās, kas nav saistītas ar nacionālo drošību.

"Mēs esam vīlušies par šo lēmumu, kas, izrādās, ir taisnīguma noliegšana," paziņoja Lielbritānijas Iekšlietu ministrijas preses sekretāre. "Mēs steidzami apsveram mūsu variantus."

19 gadus vecais brits Harijs Danns augustā gāja bojā Northemptonšīras grāfistē Anglijas vidienē, kad viņa motocikls sadūrās ar automobili, kas brauca pa ceļa nepareizo pusi pie aviobāzes, kuru ASV armija izmanto kā sakaru centru.

Sakulasa atzinās, ka vadījusi šo automobili, un britu policija viņu apsūdzēja nāves izraisīšanā ar bīstamu braukšanu.

Viņa tomēr atteicās atgriezties Lielbritānijā, lai stātos tiesas priekšā, un atsaucās uz diplomātisko imunitāti.  

Bojāgājušā pusaudža vecāki ceturtdien telefonsarunā ar britu parlamenta deputātu tika informēti par ASV valsts sekretāra Maika Pompeo lēmumu un "nepavisam nebija pārsteigti", sacīja ģimenes preses sekretārs. Viņš piebilda, ka ģimene tiksies ar valdību, lai apspriestu nākamos soļus.

Pusaudža vecāki Šarlote Čārlza un Tims Danns oktobrī apmeklēja Balto namu, lai tiktos ar prezidentu Donaldu Trampu, kuru viņi nosauca par sirsnīgu un pretimnākošu. Viņi tomēr kritizēja Baltā nama mēģinājumus organizēt negaidītu tikšanos ar Sakulasu, kura bija blakusistabā kopā ar fotogrāfiem.

ASV Valsts departaments apstiprināja, ka ir noraidījis izdošanas pieprasījumu, jo Sakulasai bija imunitāte pret kriminālvajāšanu, kamēr viņa uzturējās Lielbritānijā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu