Zinātnieki 3000 gadus senai mūmijai rada aitai līdzīgu balsi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Zinātnieki izpildījuši mumificēta ēģiptiešu priestera pēcnāves vēlmi - atdarināt viņa balsi ar mākslīgiem vokāliem. Kad priesteris nomira, viņa balss apklusa, taču zinātnieki pēc 3000 gadiem to ir atnesuši atpakaļ dzīvē, vēsta britu medijs BBC.

Priesteris Nesjamuns dzīvoja aputveni starp 1099. un 1069. gadu pirms mūsu ēras. Tajā laikā Ēģiptē valdīja farons Ramsess XI. 

Būdams Senās Ēģiptes Tēbas pilsētas priesteris, domājams, ka viņam būtu bijusi nepieciešama spēcīga balss, lai varētu pildīt savus pienākumus, tajā skaitā dziedāt.

Mūmijas balsi zinātnieki izveidojuši balstoties uz viņa vokālo traktu, kas tika skenēts, lai noteiktu tā precīzos izmērus. Viņa balss ir reproducēta kā patskanim līdzīga skaņa, kas atgādina aitas blēšanu. Izmantojot mākslīgu balsenes skaņu, viņi sintezēja patskaņu skaņu, kas atgādina Nesjamuna balsi.

Tiek uzksatīts, ka šis ir pirmais šāda veida projekts, kura ietvaros ar mākslīgām skaņām ir atveidota miruša cilvēka balss. Nākotnē zinātnieki cer priestera balsī atveidot pilnus teikumus.

Šādu projektu iespējams īstenot tikai tādā gadījumā, ja mirušā cilvēka vokālā trakta mīkstie audi ir neskarti. Nesjamuna gadījumā viņa mumificētais ķermenis bija labi saglabājies, kas atviegloja zinātnieku komandas darbu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu