Tuvā nākotnē plāno veikt pasaulē pirmo "hibrīda sirds" transplantāciju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Pasaulē pirmā mīkstā robotiskā sirds ir attīstības procesā, kas nozīmē, ka tas varētu samazināt Nacionālā Veselības dienesta (NHS) rindas cilvēkiem, kuri gaida uz transplantāciju, vēsta britu medijs "Mirror".

Tā saucamā "hibrīda sirds" būs pasaulē pirmā izveidotā sirds, kura sastāvēs no mīkstiem, mākslīgiem muskuļiem un sensoriem. Sirds būs pārklāta ar cilvēka audiem, kuri tiks audzēti speciālā laboratorijā.

Nīderlanes ķirurgi sadarbojas ar labdarības organizāciju "British Heart Foundation" un tiek plānots, ka pirmā šādas sirds transplantācija notiks 2028. gadā.

Zinātnieki, kuri strādā pie šī projekta uzskata, ka tas varētu izbeigt orgānu transplantēšanu no mirušajiem cilvēkiem. Tāpat viņi cer, ka tas glābs tūkstošiem cilvēku no nāves.

Sirds funkcionēs ar škidruma un gaisa palīdzību, taču to darbinās elektrība. Elektroenerģija tiks pārvadīta bez vadiem. Pacienta apģērbā tiks iestradāts enerģijas avots. 

Izmēros mazāka baterija tiks iestrādāta arī pašā cilvēkā, kura spēs mākslīgo sirdi darbināt stundu, piemēram, ja būs nepieciešamība doties mazgāties. Ja sirds netiks ietīta cilvēka šūnās, tad ķermenis to nespēs pieņemt.

"Hibrīda sirds" pašlaik tiek patentēta un tuvākajos piecos gados tā tiks izmēģināta ar dzīvniekiem. 

Pirmais mākslīgās sirds transplantēšanas mēģinājums notika 2014. gadā Francijā. Tajā reizē sirds tika transplantētā 76 gadus vecā vīrietī, taču pēc diviem mēnešiem viņš devās aizsaulē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu