Pentagons: Irānas raķešu uzbrukumā traumatiskus smadzeņu bojājumus guvuši 34 karavīri (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ainasadas bāze Irākā, kur trāpīja 17 Irāņu raķetes.
Ainasadas bāze Irākā, kur trāpīja 17 Irāņu raķetes. Foto: Reuters/ScanPix

Pentagons piektdien, 24. janvārī, paziņojis, ka pēc Irānas raķešu uzbrukuma bāzēm Irākā, kur atradās ASV karavīri, 34 militārpersonām diagnosticēti traumatiski smadzeņu bojājumi, vēsta aģentūra "Reuters".

ASV prezidents Donalds Tramps un citas amatpersonas sākotnēji sacīja, ka uzbrukumā nav nogalināts vai ievainots neviens ASV karavīrs.

Pagājušajā nedēļā ASV armija paziņoja, ka pēc uzbrukuma ārstēties nosūtīti 11 karavīri un vēl citi nosūtīti ārpus Irākas pārbaudīt iespējamos ievainojumus.

Pentagona pārstāvis Džonatans Hofmans mediju pārstāvjiem pavēstīja, ka 17 no diagnosticētajām militārpersonām jau atsākušas dienestu Irākā.

Astoņi karavīri, kas iepriekš bija nogādāti Vācijā, pārvesti uz ASV. Hofmans pastāstīja, ka ievainotie tiek ārstēti ambulatori un nosūtīti uz ASV, lai atrastos tuvāk bāzēm, no kurām dosies un Irāku.

Deviņas militārpersonas joprojām atrodas Vācijā, kur turpina pārbaudes un ārstēšanos. Cietušajiem raksturīgi tādi simptomi kā galvassāpes, reiboņi, jūtība pret gaismu un nelabums.

Trešdien Tramps šķietami centās radīt iespaidu par gūto traumu nenozīmīgumu, sakot, ka "ir dzirdējis, ka viņiem ir galvassāpes un vēl šis tas."

Portāls "Apollo" jau vēstīja, ka 3. janvārī no ASV bezpilota lidaparāta izšautu raķešu triecienā pie Bagdādes lidostas tika nogalināti desmit cilvēki - arī Irānas ģenerālis Kasems Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss.

Šis trieciens bija vērsts pret Soleimani un tika īstenots pēc ASV prezidenta Donalda Trampa rīkojuma.

Atbildot uz Soleimani nogalināšanu, Irāna 8. janvārī uz divām bāzēm Irākā, kur izvietoti ASV karavīri, raidīja 22 raķetes.

ASV un Irānas attiecības saasinājušās kopš 2018. gada gada maija, kad ASV vienpusējā kārtā izstājas no pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās un atjaunoja ekonomiskās sankcijas.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu