Ģenerālprokuratūra rēķinās, ka Misāne var tikt izdota Dienvidāfrikas Republikai (14)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.
Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ģenerālprokuratūra rēķinās, ka Kristīne Misāne var tikt izdota Dienvidāfrikas Republikai (DĀR), un uzskata, ka šobrīd lietas sakarā ir darīts viss, kas bijis tās spēkos, Latvijas televīzijas raidījumam "Panorāma" pauda ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Jautāts, kam būtu jāuzņemas atbildība par pašreizējo situāciju, ņemot vērā apstākļus, kas, visticamāk, Misāni sagaidītu Dienvidāfrikas cietumā, ģenerālprokurors pauda uzskatu, ka, viņaprāt, šie aspekti nav izvērtēti Dānijas pusē. Viņš arī "nevarot nosaukt kādu" Latvijā, kam arī būtu jāuzņemas atbildība.

Vaicāts, vai pats būtu gatavs uzņemties daļu atbildības, Kalnmeiers sacīja, ka tad būtu jākonstatē, ko prokuratūra ir pārkāpusi. Viņš arī atkārtoja prokuratūras iepriekš pausto, ka tā darījusi visu, ko varējusi.

"Es nesaskatu, ko vēl mēs varētu izdarīt. Ja uzskata, ka prokuroram bija jāpieņem nelikumīgs lēmums un ka tas ir kāds pārkāpums - ka prokurors nepārkāpa likumu? Nu, tad man nav ko atbildēt nemaz," raidījumam pauda Kalnmeiers. "Tā nevar būt un nedrīkst būt, ka valsts izdod prettiesisku dokumentu valsts vārdā."

Kanlmeiers "Panorāmai" arī pastāstīja, ka Ģenerālprokuratūra plāno vērsties DĀR "ar lūgumu izvērtēt šo lietu arī no mūsu skatpunkta."

"Mēs gatavosim dokumentu un griezīsimies ar apliecinājumu, ka esam gatavi pārņemt procesu," sacīja Kalnmeiers.

Vaicāts, vai Ģenerālprokuratūra jau ir gatava pieņemt faktu, ka Misāne ir izdota DĀR, Kalnmeieres pauda, ka "nē, bet ar to rēķināmies, ka tā tas var notikt."

Misānes māsa Mārīte Batraka esot iesniegusi prokuratūrai pierādījumus par krāpniecību un dokumentu viltošanu, kas ļautu sodu pastiprināt un prasīt viņas izdošanu Latvijai, vēstīja raidījumā. Šos pārkāpumus Misāne atzīstot.

"Līdz ar to tika sastādīti tie pierādījumi, kas tika iesniegti Latvijas Ģenerālprokuratūrai. Tika iesniegti pierādījumi tieši par parakstu viltošanu, tika analizēti tie paraksti un mūsu jurists bija norādījis, kurā vietā kas ir pārkāpts," "Panorāmai" pauda Batraka. "Un šobrīd es domāju, ka Ģenerālprokuratūrai ir vēl pāris dienas laika, lai pārdomātu šo jautājumu un tomēr lemtu, lai varētu pieņemt šo Eiropas aresta orderi."

Kalnmeiers savukārt raidījumam norādīja, ka pagaidām ar to nepietiek, lai izdotu Eiropas aresta orderi.

"Tie ir, teiksim tā, apgalvojumi, bet, lai pieņemtu tādu lēmumu - ir jākonstatē šis pamatojums," pauda ģenerālprokurors.

Jautāts, kas notiktu, ka Misāne atzītu savu vainu vēl citos noziegumos un Latvijā tiktu uzsākts kriminālproces, Kalnmeiers sacīja, ka "patreiz tā būtu zīlēšana."

Batraka raidījumam arī pastāstīja, ka, neskatoties uz to, ka Misāne jau ilgāk nekā gadu atrodas Dānijas cietumā, Ģenerālprokuratūra viņu tur nav iztaujājusi.

Misānes pārstāvji portālam "Apollo" iepriekš norādīja, ka sieviete 2011. gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti.

Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem.

Rūpējoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018. gada maijā Kristīne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādījuši radinieki.

2018. gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. DĀR bija norādījusi, ka Misāne tiek meklēta par bērna nolaupīšanu.

Pie Dānijas vēstniecības ir norisinājies pikets pret Misānes izdošanu DĀR, kur viņai draud 15 gadus ilgs cietumsods.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu