Pēc vairāk nekā 30 gadiem tiek apcietināts sērijveida izvarotājs, kurš piecus gadus terorizēja sievietes Floridā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Roberts Jūdžīns Kēlers.
Roberts Jūdžīns Kēlers. Foto: AP/Scanpix

ASV varasiestādes apgavlo, ka DNS rezultāti pierāda Roberta Jūdžīna Kēlera saistību ar vairāk nekā 24 seksuāla rakstura noziegumiem, kas izdarīti 1980. gados, ziņo ASV laikraksts "The New York Times".

60 gadus vecais Kēlers 1980. gados ilgstoši bija terorizējis sievietes Dienvidfloridā. Viņš ielavījās sieviešu mājās, uzbruka tām ar asu priekšmetu un tad viņas izvaroja, aizsedzot upuru vai savu seju ar drānu.

Viņam tika dota iesauka "spilvendrānu izvarotājs". Kēlers tika turēts aizdomās par seksuālu vardarbību pret 45 sievietēm un pret viņu tika veikta apjomīga izmeklēšana.

Policija lietai piesaistīja 50 izmeklētājus, izdalīja skrejlapas ar iespējamo noziedznieka izskatu un pat tika izveidota viņa galvas skulptūra. Lietā bija vairāk nekā 1000 iespējamo pavedienu, tomēr izvarotāju neizdevās atrast, un 1987. gadā īpašā vienība, kas lietu izmeklēja, tika likvidēta.

Šā gada 23. janvārī, pēc vairāk nekā trīs desmitgadēm, policija paziņoja, ka atraduši vainīgo. Likumsargi atklāja, ka aizdomās turamais ir Kēlers, kurš 18. janvārī tika arestēts savās majās.

Viņš tiek apsūdzēts par diviem seksuāla rakstura uzbrukumiem, izmantojot nāvējošu ieroci. Lieta saistīta ar uzbrukumu, kas notika 1983. gada 25. decembrī, kad 25 gadus veca sieviete tika sadurta un izvarota savās mājās. Varasiestādes ir pārliecinātas, ka vainīgs bija Kēlers.

Maiami-Deidas štata prokurore Katrīna Fernandesa Randla ceturtdien medijiem atklāja, Kēlera DNS sakrīt ar vēl 24 citiem sekusāliem uzbrukumiem no tā laika posma.

Randla atklāja, ka izrāviens lietā notika pērn, kad apcietinājumā nonāca izvarotāja dēls. Viņš tika apcietināts par vardarbību ģimenē, un Kēlera dēlam bija obligāti jānodod DNS paraugs kriminālajai datubāzei. Šie paraugi atklāja, ka 1980. gados pastrādātās izvarošanas izdarījis kāds tuvs aizturētā vīrieša radinieks.

Apgabala prokurore Laura Ādamsa atklāja, ka tad, kad policija pārmeklēja Kēlera māju, tajā tika atrasti vairāki seifi ar sieviešu rotaslietām. Policija uzskata, ka tie bija suvenīri no upuriem. Tāpat policisti atklājuši, ka Kēlers zem savas mājas bija iesācis būvēt pagrabu.

Adamsa pastāstīja, ka izmeklētājiem ir bažas - ja Kēlers nebūtu notverts, viņš varētu pastrādāt jaunus, vēl šausminošākus noziegumus.

Lietas izmeklētāji uzskata, ka izvarotājs savus upurus vajājis laika posmā no 1981. gada maija līdz 1986. gada februārim. Viņš par saviem upuriem izvēlējies jaunas sievietes, kuras dzīvojušas vienas, lai gan viena no cietušajām bijusi arī 82 gadus veca kundze.

"Viņš terorizēja - burtiski terorizēja - sievietes Dienvidfloridā," sacīja Randla.

1991. gadā Kēlers tika notiesāts par seksuāla rakstura uzbrukumiem un tika iekļauts uzskaitē kā seksuāla rakstura noziedznieks. Tolaik noziedzniekiem nebija jānodod DNS paraugi kriminālajai datubāzei. Tas Kēleram ļāva vairākas desmitgades izvairīties no notveršanas, sacīja Randla.

Izmeklētāji izsekoja Kēleru un ieguva viņa DNS no iepirkuma ratiņiem un durvju rokturiem. Tie atbilda 1983. gada noziegumam un ar to bija pietiekami, lai viņu apcietinātu. Pēc tam ar tika izsniegts orderis DNS paraugu iegūšanai no mutes, kas Kēleru saistīja ar vēl 24 noziegumiem.

Kriminālistikas ekspertu darbs parādīja, ka policija "neaizmirsa, nepameta un nepadevās šajā lietā," sacīja Randla.

"Es ceru un lūdzu dievu, ka Roberta Kēlera arests un notiesāšana šo briesmīgo noziegumu upuriem ļaus izjust kaut nedaudz taisnīgumu un atrast mieru," piebilda prokurore.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu