Lai mīlulis būtu laimīgs un vesels - kas jāņem vērā, iegādājoties barību dzīvniekam?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Sabalansēts uzturs ir viens no priekšnoteikumiem, lai mīlulis gan izaugtu, gan nodzīvotu pēc iespējas ilgāku un laimīgāku mūžu. Kā izvēlēties piemērotāko barību un kādi simptomi liecina, ka četrkājainajam draugam kaut kas trūkst, portālam "Apollo" pastāstīja "PetCity" eksperte Nora Dambrova.

Veikalos pieejams plašs barības klāsts, kas, iespējams, samulsinātu nepieredzējušu pircēju. Tomēr ir daži vienkārši noteikumi, kas barības iegādi padarīs vieglāku.

Jāizvēlas sugai paredzētā barība

Pirmkārt, jāpērk sugai piemērotu pārtiku - suņiem suņu barību un kaķiem kaķu barību, citādi dzīvniekiem var nodarīt nopietnu kaitējumu.

"Ja suns vēl varbūt var izdzīvot, pārtiekot no kaķu barības, tad kaķiem tas var būt nāvējoši," norāda eksperte, "jo kaķiem ir nepieciešama aminoskābe - taurīns -, kas nodrošina veselīgu sirdsdarbību."

Turklāt kaķi atšķirībā no suņiem, ir "tīri" gaļēdāji, kas nozīmē, ka kvalitatīvā barībā atšķiras ne tikai uzturvielas, bet arī sastāvs. Eksperte pastāstīja, ka ir divas galvenās lietas, kas palīdzēs saprast, vai barība ir kvalitatīva.

"Pirmkārt, jāskatās sastāvs - cik daudz tur ir gaļas. Suņiem vēlams, lai tā būtu ne mazāk par 70%." Savukārt, ja sastāvs nav norādīts procentos, tad jāskatās secība, kādā tas norādīts, jo pēc likuma pirmā jānorāda tā, sastāvdaļa, kas produktā ir visvairāk.

"Līdz ar to, ja pirmā ir rakstīta, piemēram, kukurūza, tad gaļas tur nebūs pietiekami," norāda eksperte.

"Kvalitatīva barība - tas nav tā, ka cilvēki apsēdās un izdomāja, ka kaut kas būs labs. To ir izpētījuši speciālisti, lai nodrošinātu dzīvniekam vispiemērotāko."

Otra lieta, kam pievērst uzmanību, ir dažādas pievienotas ķimikālijas. Vienkāršs veids, kā to varot pārbaudīt, ir apskatot barību - ja redzamas dažādas spilgtas krāsas, piemēram, sarkana, visticamāk, barībā pievienotas vielas, kas dzīvniekam nav vajadzīgas.

Šķirņu īpatnības un individuālās atšķirības, ko ņemt vērā

Gan pieaugušiem suņiem, gan kaķiem lielākoties būs piemērota jebkāda pilnvērtīga barība, kas paredzēta šo sugu dzīvniekiem, tomēr ir jāņem vērā dažādas nianses. Sevišķi svarīgi tas ir tad, kad dzīvnieki ir maziņi. Šajā laikā dzīvniekus ieteicams barot ar kucēniem un kaķēniem paredzētu barību, lai mīluļiem augot nekā netrūktu.

Vēlams arī pievērst uzmanību, cik lielam dzīvniekam barība paredzēta, jo atšķirsies ne tikai saturs, bet arī barības lielums.

"Nebūtu vēlams, piemēram, mazos dekoratīvos suņus barot ar lieliem suņiem paredzētu barību, kaut vai tā iemesla dēļ, ka barības gabaliņi būs krietni lielāki un sunītim, kam jau tā var būt problēmas ar zobiem, būs grūti to sagrauzt," paskaidroja eksperte.

Tāpat arī jāpievērš uzmanība mīluļa individuālajām atšķirībām.

"Ir šķirnes, kam ir iedzimta nosliece uz aptaukošanos, piemēram, labradori vai takši. Tikmēr ir tādas šķirnes, kā Džeka Rasela terjeri, kas ir ļoti aktīvi un kuriem liekais svars būs krietni retāk," norādīja eksperte. Līdz ar to viena un tā pati barība dažādu šķirņu pārstāvjiem var būt vairāk vai mazāk piemērota.

"Piemēram, ja sunim jau ir iedzimta tendence uz aptaukošanos un viņš arī pats par sevi nav pārāk aktīvs, labāk izvēlēties barību ar zemāku tauku saturu," sacīja eksperte, piebilstot, ka dzīvnieku atšķirības ir ļoti dažādas un iespējams sastapt arī ne pārāk aktīvus terjerus ar lieko svaru.

Šādas atšķirības esot mazāk izteiktas kaķiem, izņemot garspalvainajām šķirnēm, kuru barībā nereti būs vielas, kas palīdzēs izvadīt spalvu kamoliņus.

Ko izvēlēties - sauso barību vai konservus?

Dzīvniekus var barot gan tikai ar sauso barību, gan tikai ar konserviem, tomēr eksperte iesaka abus kombinēt. Piemēram, barojot tikai ar sauso barību, pastāv risks, ka dzīvniekam var veidoties urīna kristāli, kuru dēļ smagākos gadījumos var būt nepieciešams veikt operāciju. Turklāt konservi, visticamāk, dzīvniekam garšos labāk.

Ja mīlulis tiek palutinātas ar kādu gardumiņu, jāatceras, ka kārumi nedrīkst pārsniegt 10% no dienas barības devas. 

"Varbūt vienīgi kādu svaigu dārzeni sunim var nedaudz vairāk," pastāstīja eksperte, piebilstot, ka arī svaiga gaļa vai kauls pieskaitāms pie kārumiem.

Kā atpazīt un rīkoties alerģijas gadījumā

Tomēr arī pareizas barības izvēle nevar pasargāt mīluļus no vienas lietas - alerģijas. Tās var izpausties divos veidos - ārēji un iekšēji, norāda eksperte.

Tipiskākā ārēja alerģijas izpausme ir nieze - ja dzīvnieks sāk kasīties biežāk nekā iepriekš, kā arī, ja uz ādas parādās jēlumi, ir vērts pārbaudīt, vai dzīvniekam nav alerģija. Suņiem par to var liecināt arī tādas pazīmes kā ausu iekaisums vai nieze starp pirkstiem.

Savukārt iekšējas alerģijas parasti izpaužas kā vemšana un caureja, kam ilgtermiņā var sekot arī svara zudums.

Vienkāršākais veids, kā pārbaudīt, kas mīlulim kaiš, ir nomainīt barību. Ja simptomi pēc tam pāriet, var secināt, ka tā bijusi alerģija, bet, ja tie turpinās, tad jāvēršas pie speciālista.

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity"

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu