Vējonis: Ikvienā amatā, kuru jelkad esmu ieņēmis, vienmēr vēlos strādāt valsts labā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Raimonds Vējonis
Raimonds Vējonis Foto: Zane Bitere/LETA

Līdz šim ieņemtajos amatos bijušais valsts prezidents Raimonds Vējonis strādājis valsts labā un ar šādu motivāciju viņš kandidēja arī uz Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidenta krēslu, sarunā ar laikrakstu "Diena" teica Vējonis.

Raimonds Vējonis otrdien LBS biedru sapulcē tiks ievēlēts par LBS prezidentu uz turpmākajiem četriem gadiem.

Vējonis saņēmis vismaz 26 balsis, kas bija nepieciešamas ievēlēšanai, bet viņa konkurente Anete Jēkabsone-Žogota tikusi pie mazāk balsīm.

"Ikvienā amatā, kurā jelkad esmu bijis, vēlos strādāt valsts labā," par motivāciju ieņemt LBS prezidenta krēslu laikrakstam "Diena" stāsta Vējonis. "Arī pēc savas prezidentūra meklēju iespējas, kur pielietot savas prasmes un zināšanas. Nāca piedāvājums no "Ogres" kluba, tāpēc īsi pēc tam nolēma sastādīt konkurenci Kasparam Ciprusam un Anetei Jēkabsonei-Žogotai."

"Pēc pieteikuma iesniegšanas tikos ar basketbola cilvēkiem un sporta skolu pārstāvjiem, mēģinot izzināt tās problēmas, kuras varu palīdzēt risināt. Jau tobrīd sapratu, ka esmu gatavs iesaistīties, lai palīdzētu risināt šos problēmjautājumus. Ņemot vērā dažādos amatos administratīvā un politiskā vidē gūto pieredzi, jutu, ka jutu, ka šajā vietā varu dot kaut kādu labumu Latvijas basketbolam."

Vējonis atklāja, ka iepazīstoties dziļāk ar LBS notiekošo, viņu pārsteidzis fakts par vājo komunikāciju, iepriekš šim viedoklim neesot tik skaļam starp organizācijas biedriem.

"Kopumā basketbola tēls valstī ir pozitīvs, bet biju pārsteigts par komunikācijas problēmām, kuras iepriekš uz āru nebija izskanējušas, bet iekšēji parādās kaut kādas nesaprašanās par vienu vai citu pieņemtu lēmumu," skaidroja bijušais valsts prezidents. "To var just arī komunikācijā ar līdzjutējiem, kuriem nereti netiek izskaidroti pieņemtie lēmumi. Piemēram, neviens neizskaidro, kāpēc amatā iecelts konkrētais treneris, kāpēc izvēlēti šie, nevis citi spēlētāji."

Jaunais LBS prezidents jau iepriekš pauda, ka labprāt savā komandā redzētu arī pārējos divus amata kandidātus Ciprusu un Jēkabsoni-Žogotu. Otro no tiem viņš uzrunāja īsi pēc ievēlēšanas, bet bijusī izlases spēlētāja mainīja savu sākotnējo lēmumu un atteicās palīdzēt Vējoņa komandai. Vējonis uzsvēra, ka šīs durvis aizvien vēl ir atvērtas, tomēr māc šaubas, kāpēc Jēkabsone-Žogota tik ātri mainīja savu viedokli.

"Futbolā grozās pavisam citas naudas, tāpēc arī intereses ir cita mēroga. Vairumu citu kandidātu atbalstītāju, tostarp Edgaru Jaunupu, pazinu jau iepriekš un esam sadarbojušies politikā. Ceru, ka viņa atbalstītā kandidāta neuzvarēšana nekādā mērā neietekmēs sadarbību kā tādu. Mērķis visiem bija viens, tāpēc līdz galam nesaprotu Anetes pozīciju, jo taču piedāvāju viņai turpināt darbu basketbola labā. Ja viņa atsakās, tas liek aizdomāties, kādēļ tā."

Sarunā ar laikrakstu Vējonis arī neslēpa, ka vēlas uzlabot vietējā čempionāta līmeni, bet jaunā padome, kurā no vecās LBS vadības nav redzams teju neviens, neesot nekas traģisks, jo Latvijas basketbolam jau labu laiku vajadzējis jaunas sejas.

Lai kļūtu par LBS prezidentu, bija jāsaņem vismaz 26 balsis no 50 sanākušajiem biedriem. Atbilstoši Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eiropas nodaļas praksei, balsošana bija aizklāta. 

Pirms tam savas uzrunas laikā kandidatūru atsauca Kaspars Cipruss.

Pēc tam atklātā balsojumā pārliecinoši tika atbalstīts Vējoņa piedāvātais LBS Padomes sastāvs. Par viņa piedāvāto Padomi balsoja 37, pret bija seši, bet trīs atturējās.

LBS Padomē ievēlēti Kaspars Cipruss, Dins Ušvils, Ģirts Vēveris, Jānis Drulle, Jānis Vilnītis, Igors Aleksejevs, Guntis Šēnhofs, Kārlis Strēlis, Valdis Voins, Uldis Grāvītis, Ojārs Kehris, Arnis Ozols, Aldis Baumanis, Uģis Bisenieks, Sandis Petrovičs, Rūdolfs Andersons un Gints Pakārklis.

Bijušais Latvijas Valsts prezidents Vējonis ir aktīvs "Ogres" kluba līdzjutējs un ir iesaistījies dažādās ar basketbolu saistītās aktivitātēs. Viņam ir vairāk nekā divu gadu desmitu pieredze sabiedrības pārvaldē, gan ministriju vadīšanā, gan Valsts prezidenta amatā.

Viņam atbalstu izteikuši Nacionālās basketbola asociācijas klubā Vašingtonas "Wizards" spēlējošie Anžejs Pasečņiks un Dāvis Bertāns, viņa tēvs un ilggadējs Valmieras kluba spēlētājs Dainis Bertāns, basketbola klubs "Valmiera Glass/Vidzemes Augstskola", Valmieras Bērnu sporta skola, Cēsu pilsētas Sporta skola, biedrība "Sporta Klubs Cēsu Basketbols", Rūjienas novada sporta skola un biedrība "Sporta klubs Rūjiena", kā arī Latvijas basketbola izlases saspēles vadītājs Jānis Strēlnieks.

Prezidents tāpat kā LBS padome tiek vēlēts četru gadu periodam. Pašreizējā LBS prezidenta un padomes pilnvaru termiņš beidzas 2020.gada 27.janvārī.

Rīgas Ostas policijas priekšnieks un pašreizējais LBS vadītājs Valdis Voins jau iepriekš paziņoja, ka uz trešo termiņu nekandidēs. Viņš LBS prezidenta amatu ieņem kopš 2011.gada 2.februāra, organizācijas vadībā aizstājot ilggadējo prezidentu Ojāru Kehri. Iepriekšējās vēlēšanās 2016.gada janvārī viņš bija vienīgais kandidāts uz amatu un tika pārvēlēts vienbalsīgi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu