Lielbritānijā sieviešu aktīvistes protestē pret "jaunavības atjaunošanas" operāciju (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Lielbritānijā daudzas musulmaņu sievietes dzīvo bailēs, jo viņām var draudēt briesamas, ja pirms kāzām ir nodarbojušās ar seksu. Tādā gadījumā viņām tiek veikta nevainības atjaunošanas operācija, taču sieviešu aktīvistes iestājušās pret šo procedūru, ziņo britu raidorganizācija BBC.

Daudzas musulmaņu sievietes var tikt izstumtas, ļoti ekstrēmos gadījumos pat nogalinātas, gadījumā, ja viņu laulātie partneri vai ģimenes atklātu, ka viņām bijis sekss pirms stāšanās laulībā. Dažas pat izvēlas veikt ķirurģisku iejaukšanos, lai atjaunotu himenu jeb jaunavības plēvi.

Šīs procedūras aizliegums radītu lielākās bažas par musulmaņu sieviešu drošību, ja to turpmāk veiktu neprofesionāli.

Labdarības organizācijas "General Medical Council" galvenie statūti nosaka, ka būtu jāizskata pacientes piekrišana veikt šādu operāciju, ja rodas bažas, ka cita persona ir ietekmējusi sievietes lēmumu. 

Tuvo Austrumu sieviešu un sabiedrības organizācijas dibinātāja Halaleha Taheri pastāstīja BBC par kādu marokāņu studenti, kura slēpjas Londonā. Sievite kādu laiku bija dzīvojusi kopā ar vīrieti, kad uzzinājusi, ka viņas tēvs nolīdzis personu, lai meitu nogalinātu.

Meitene 2014. gadā pārcēlās uz Lielbritāniju, lai studētu. Tur viņa iepazinusies ar vīrieti un dzīvoja kopā ar viņu. Brīdī, kad viņas tēvs uzzināja par abu attiecībām, viņš piespieda meitai atgriezties Marokā. Dzimtenē tēvs aizveda meitu uz slimnīcu, lai pārbaudītu, vai viņa joprojām ir nevainīga, kur atklājās, ka viņai bijis sekss.

Marokāniete atgriezās Londonā, taču joprojām dzīvo bailēs, jo baidās, ka viņas tēvs uzzinās, kur meitene apmetusies.

Pašlaik Lielbritānijā ir 22 medicīnas iestādes, kuras piedāvā veikt šādu operāciju. Operācija ilgums ir aptuveni viena stunda un tā izmaksā 3000 britu mārciņu (apmēram 3550 eiro). Sieviešu tiesību aktīvistes apgavlo, ka klīnikām tas nes lielu peļņu, jo musulmaņu sievietēm ir bail par savu drošību.

Lielbritānijas Veselības ministrs Mets Henkoks sacīja, ka meklēs veidus, kā pārtraukt šāda veikta praksi, taču Veselības departaments atteicās sniegt sīkākus komentārus, kā tas tiktu paveikts.

"Sievietes varētu nomirt gadījumā, ja šī procedūra tiks veikta nepareizos apstākļos," izteicās Taheri.

Tikmēr ārste Halida Hana, kura pati ir piedzīvojusi šo procedūru, uzskata, ka aizliegums nav atbilstoša atbilde. Tāpat viņa uzskata, ka lēmums par operācijas veikšanu sievietēm ir jāpieņem pašām individuāli.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu