Video ⟩ Zinātnieki Austrālijā atklājuši haizivju sugas, kas spēj "staigāt"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Zinātnieki Austrālijā atklājuši četras jaunas haizivju sugas, kuras spēj pārvietoties zem ūdens staigājot, ziņo televīzijas kanāls CNN.

Lielās baltās haizivis medī dziļos ūdeņos, taču šo sugas pārstāvji ir apmierināti ar dzīvi seklumā. Viņas pārvietojas staigājot zem ūdens jau vismaz deviņus miljonus gadu. Šīs zivis ir patiesi jaunumi, jo staigājošās haizivis varētu būt visnesenāk atklātā haizivju suga uz Zemes.

Zinātnieki jau vairākus gadus pavadījuši, pētot līdz šim vienīgās staigājošās haizivs DNS, lai saprastu, kad tā sākusi savu attīstības procesu. Pētījuma laikā tika atklātas vēl četras jaunas haizivju sugas.

Jaunākā no sugām varētu būt attīstījusies aptuveni pirms diviem miljoniem gadu. No evolūcijas skatupunkta tas ir ātrs periods, jo parasti haizivis attīstās ļoti lēni.

Haizivis ir vecākas par dinozauriem un valdījušas ūdeņos vismaz 400 miljonus gadu. Salīdzinājumam - vecākā atklātā dinozaura fosīlija ir 240 miljonu gadu veca. Fakts, ka haizivis spējušas attīstīties 400 miljonu gadu periodā, ir iespaidīgs.

Staigājošās haizvis, kuras dēvētas arī par "epaulette" plankumu dēļ, ir ar kamuflāžas krāsojumu. Tās zem ūdens pārvietojas uz ķermeņa lejasdaļas spurām, tādējādi barojoties ar mazajām zivīm, kuras dzīvo okeānu seklajā daļā.

Balstoties uz jaunatklātās haizivs DNS, zinātnieki atklāja, ka tā sākusi savu atdalīšanās procesu no saviem evolucionārajiem radiniekiem pirms deviņiem miljoniem gadu.

Masveida izmiršanas laikā, haizivju grupā, kurā ietilpa arī staigājošie radījumi, bija starp visvairāk skartajiem dzīvniekiem. Jūras līmenis cēlās un ūdens temperatūra pazeminājās, kas veicināja haizivju migrāciju uz siltākiem ūdeņiem. Zivis, kas mitinājās Austrālijas ūdeņos devās tuvāk Jaungvinejai, kur tās sastopamas arī šodien.

Organizācijas "Conservation Internationl" viceprezidents Marks Erdamns cer, ka zinātnieku pētijumi varētu mudināt iekļaut šīs haizivis apdraudēto dzīvnieku sarakstā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu