"Grupa ar valstīm, kas sanāca kopā, lai izčakarētu ASV." Tramps nopludinātā sarunā atklāj domas par ES (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: YURI GRIPAS / REUTERS

Ukraiņu izcelsmes uzņēmēja Ļeva Parnasa advokāts nodevis atklātībā audioierakstu no ASV prezidenta Donalda Trampa 2018. gada privātajām vakariņām ar ziedotājiem un atbalstītājiem, kurā Tramps cita starpā klāsta savus uzskatus par Eiropas Savienību (ES).

"Pasaules Tirdzniecības organizācija ir ierocis, ar kuru kaitēt ASV. Un Eiropas Savienība ir tāda pati.

Eiropas Savienība ir grupa ar valstīm, kas sanāca kopā, lai izčakarētu ASV."

"Tieši tā," piebalso kāda balss aizkadrā.

"Tieši tik vienkārši. Godīgi sakot, šajā ziņā - [tirdzniecības] barjeru ziņā - tā varbūt ir sliktāka par Ķīnu, tikai mazāka," turpina Tramps. "Eiropas Savienība ir ļoti slikta. Varbūt tā neizklausās. Bet Eiropas Savienība... Būtībā jau mēs visi esam no turienes... Bet Eiropas Savienība ir brutāla. Bet mēs ātri to mainām. Viņi nespēj tam noticēt."

Pēc tam viņš sūdzas, ka eiropieši viņam piedāvājot darījumus, kas ASV neesot izdevīgi.

Sestdien publiskotais audioieraksts vislielāko uzmanību piesaistīja tāpēc, ka Tramps tajā runā par vēlmi atbrīvoties no toreizējās ASV vēstnieces Ukrainā Marijas Jovanovičas.

ASV Pārstāvju palāta šomēnes publicēja daļu īsziņu, ko tai bija iesniedzis Parnass. No Konektikutas štata uz kongresmeņa amatu kandidējošais republikānis Roberts Haids īsziņās peļ Jovanoviču un liek noprast, ka Kijevā viņu novērojis un nodevis Parnasam informāciju par vēstnieces gaitām. 

2018.gada vakariņās Parnass sāka sarunu par Jovanoviču, sakot, ka no viņas esot "jātiek vaļā". Tramps saka: "Tieciet no viņas vaļā! Dabūjiet viņu laukā jau rīt. Man vienalga. Dabūjiet viņu laukā rīt. Tieciet no viņas vaļā. Labi? Izdariet to."

Tiek uzskatīts, ka vakariņu laikā notikušās sarunas ierakstījis Parnasa kompanjons Igors Frumans.

Parnass un Frumans republikāņiem ziedojuši simtos tūkstošos dolāru mērāmas summas, tai skaitā 325 000 dolārus ar Trampu saistītai politiskās rīcības komitejai 2018.gadā. Tas palīdzēja relatīvi mazzināmajiem uzņēmējiem nodibināt kontaktus ar ietekmīgiem republikāņiem, un viņi pat tikušies ar Trampu gan Baltajā namā, gan arī viņa īpašumā Maralago.

Viņi sadarbojušies ar Trampa advokātu Džuliāni, viņam meklējot demokrātus kompromitējošu informāciju, kas ļautu uzlabot Trampa pozīcijas ASV prezidenta vēlēšanu kontekstā.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu