Procesuālās darbības "ABLV Bank" varētu būt saistītas ar aizdomām par vismaz 50 miljonu eiro atmazgāšanu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Augstceltne ar "ABLV" bankas logo.
Augstceltne ar "ABLV" bankas logo. Foto: Zane Bitere/LETA

Tiesībsargājošo iestāžu otrdien veiktās procesuālās darbības likvidējamajā "ABLV Bank" varētu būt saistītas ar kriminālprocesu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu ne mazāk kā 50 000 000 eiro apmērā.

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes, Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas pārvaldes, kā arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas darbinieki otrdien veic neatliekamās procesuālās darbības, tai skaitā vismaz 20 sankcionētas kratīšanas Latvijā un ārvalstīs sadarbībā ar citu valstu tiesībsargājošām iestādēm, aģentūru LETA informēja Latvijas prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska.

Pēc prokuratūras pārstāves teiktā, izmeklēšanas darbības tiek veiktas saistībā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju ne mazāk kā 50 000 000 eiro apmērā kādā kredītiestādē.

Krimināllietā esošie materiāli satur ziņas, ka organizētā grupa, kurā ietilpst vairāku valstu pārstāvji, laikā no 2015.gada līdz 2018.gadam veica noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju ne mazāk kā 50 000 000 eiro apmērā, tostarp, veicot pārskaitījumus vienā no Latvijas kredītiestādēm par faktiski nenotikušiem darījumiem.

Organizētās grupas īstenoto noziedzīgo nodarījumu atbalstīja likvidējamā kredītiestāde un tās darbinieki, novēršot šķēršļus naudas līdzekļu pārskaitīšanā, uzskata izmeklētāji.

Kriminālprocesā notiek pirmstiesas izmeklēšana pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par dokumentu viltošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Izmeklēšanas interesēs prokuratūra pagaidām nesniedz plašāku informāciju.

Jau ziņots, ka tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji otrdien veic procesuālas darbības likvidējamajā "ABLV Bank", novēroja aģentūra LETA.

Maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 2018.gada 26.februārī nolēma pašlikvidēties, savukārt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 2018.gada 12.jūnijā atļāva "ABLV Bank" sākt pieteikto pašlikvidācijas procesu. Eiropas Centrālā banka no 2018.gada 12.jūlija ir anulējusi "ABLV Bank" izsniegto licenci. 

"ABLV Bank" problēmas radās pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīklu ("FinCEN") 2018.gada februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. "FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām. "ABLV Bank" apsūdzības ir noraidījusi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu