Valstī atbildīgajiem dienestiem ir skaidrs rīcības plāns iespējamai jaunā koronavīrusa izplatībai (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: EPA/Scanpix

Koronavīruss savā ziņā ir līdzīgs gripai, un arī mirstība no tā nav lielāka kā no gripas izraisītām komplikācijām. Latvija ir gatava situācijai, ja kāds šeit inficētos ar Ķīnā atklāto koronavīrusu. Taču ārsti aicina nepārspīlēt, vēsta LTV Ziņas.

Cilvēki joprojām pauž neizpratni, kāpēc Latvijā uz robežas nevienu nepārbauda. Lidostā "Rīga" ielidojošiem pasažieriem temperatūru neviens nemēra, un arī infektologi uzsver, ka tam nav jēgas. Jo vīruss var parādīties arī desmitajā un četrpadsmitajā dienā. Taču lidosta atzīst, ka tās rīcībā nemaz nav īpašo termometru.

"Lidostai šādu noteikti nav! Un lidostas budžets arī nav gatavs šo te glābt. Ja situācija mainīsies, tad ceram, ka valsts palīdzēs," raidījumam sacīja lidostas Drošības dienesta direktora vietniece Inta Smildziņa.

Koronavīruss un ar to saistītie jautājumi otrdien, 28. janvārī, bija atbildīgo dienestu un Saeimas atbildīgās komisijas redzeslokā. 

Algoritms rīcībai, ja Latvijā atklāj kādu saslimušo, ir izstrādāts, un bažām neesot pamata.

SPKC arī atgādina, ja cilvēks nav bijis tieši vīrusa epicentrā – Uhaņas pilsētā, tad bažām neesot pamata.

"Ja būs ziņas par Uhaņas pilsētu, tas ir signāls neatliekamai rīcībai. Vajadzēs viņu izolēt un dot labāko palīdzību iestādē. Un sākt epidemioloģisko izmeklēšanu, apzinot visas tuvās kontaktpersonas," stāstīja SPKC Infekcijas slimību profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Vīruss nenonāvē

Nonāvē tā radītās komplikācijas. SARS gadījumā letalitāte bija 10% no visiem hospitalizētajiem, koronavīrusa gadījumā tie ir 2%.

"Šī bīstamība ir kā pie gripas (..). Parasti tā ir viegla slimība," raidījumā teica SPKC speciālists, norādot, ka bīstamāka šī infekcija ir veciem cilvēkiem, kā arī tiem, kam ir hroniskas slimības.

Savukārt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD), pieņemot izsaukumus par augstu temperatūru, nu vaicā arī par to, vai cilvēks ir ceļojis. Un atkal – atslēgas vārds ir nevis Ķīna, bet tieši Uhaņa. Proti, ārstus uzmanīgus darītu tas, ja cilvēks bijis Uhaņā.

Ja Latvijā konstatētu jauno koronavīrusu, ar to saslimušos pieaugušos nogāgātu Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, bet bērnus – Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, pavēstīja NMPD direktore Liene Cipule.

Savukārt reģionu slimnīcām ir ieteikts šīs nedēļas laikā iegādāties papildu aizsarglīdzekļus. 

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu