Pasaule gan slavē, gan nosoda, gan vēsi reaģē uz Trampa Tuvo Austrumu miera plānu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV prezidents Donalds Tramps.
ASV prezidents Donalds Tramps. Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidenta Donalda Trampa otrdien, 27. janvārī, publiskotais Tuvo Austrumu miera plāns izsaucis vēsu reakciju no Eiropas un ANO, bet asu nosodījumu no vairuma musulmaņu valstu, kas apsūdzējušas Vašingtonu palestīniešu nodošanā.

Zemāk sniedzam ieskatu pasaules reakcijā uz miera plānu, kuru palestīniešu līderi noraidījusī jau pirms tā publiskošanas Trampa un Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu kopīgajā preses konferencē Baltajā namā.

Palestīniešu pašpārvalde

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass, paziņojis, ka "šī sazvērestības vienošanās neies cauri".

Pēc tikšanās ar dažādu palestīniešu frakciju pārstāvjiem Rāmallā viņš paudis gatavību "pretoties šim līgumam visās tās formās". "Mūsu tauta to nodos vēstules izgāztuvei," paziņojis Abass.

Eiropa

Eiropas Savienības (ES) augstākais pārstāvis ārlietās un drošības jautājumos Žozeps Borreljs norādījis, ka bloks "iepazīsies un izvērtēs" Trampa priekšlikumus, saglabājot uzticību "sarunās panāktam un dzīvotspējīgam divu valstu risinājumam, kurā ņemtas vērā gan palestīniešu, gan izraēliešu leģitīmās prasības".

Arī ES ietekmīgākā lielvara Vācija piebalsojusi Borrelja izteikumiem, norādot, ka nepieciešama līdzsvarota pieeja.

"Vienīgi sarunās panākts divu valstu risinājums, kas pieņemams abām pusēm, var novest pie ilgstoša miera starp izraēliešiem un palestīniešiem," uzsvēris Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss.

Tajā pašā laikā Lielbritānija, kas piektdien atstāj ES un kurai bijušas ilgstošas "īpašas" attiecības ar Vašingtonu, izrādījusi lielāku pretimnākšanu Trampa plānam.

"Tas nepārprotami ir nopietns priekšlikums, kas atspoguļo [tam veltīto] lielo laiku un pūliņus," atzinis Lielbritānijas ārlietu ministrs Dominiks Rābs.

Savukārt premjerministra Borisa Džonsona kanceleja paziņojusi, ka Trampa plāns "var izrādīties pozitīvs solis uz priekšu".

Francija trešdien uzstāja un "divu valstu atrisinājumu" Izraēlas un palestīniešu konfliktam, un piedāvāto Tuvo Austrumu miera plānu, kuru Parīze sola "uzmanīgi izpētīt".

"Francija pozitīvi vērtē prezidenta Trampa centienus un uzmanīgi iepazīsies ar viņa prezentēto miera plānu," teikts Francijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

"Divu valstu atrisinājums, ievērojot starptautiskās tiesības un starptautiski pieņemtos parametrus, ir nepieciešams taisnīga un pastāvīga miera panākšanai Tuvajos Austrumos."

Francija turpinās strādāt ar Savienotajām Valstīm un Eiropu, un "tiem, kas var dot ieguldījumu šī mērķa panākšanai", teikts paziņojumā. "Tā būs vērīga, lai respektētu un ņemtu vērā izraēliešu un palestīniešu leģitīmās cerības."

ANO

Tikmēr ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs otrdien paziņojis, ka Apvienotās Nācijas joprojām atbalsta palestīniešu un izraēliešu konflikta risinājumu saskaņā ar ANO rezolūcijām, starptautiskajām tiesībām un divpusējiem līgumiem.

Viņš piebildis, ka ANO joprojām ir uzticīga idejai par divām valstīm, kas "kas dzīvo plecu pie pleca mierā un drošībā atzītās robežā, pamatojoties uz robežām, kas pastāvējušas pirms 1967. gada".

"Apvienoto Nāciju pozīciju divu valstu risinājuma jautājumā gadiem nosaka atbilstošas Drošības padomes un Ģenerālās asamblejas rezolūcijas, kas sekretariātam ir saistošas," norādījis Gutērreša pārstāvis Stefans Dujaričs.

Krievija

Krievija paziņojusi, ka rūpīgi iepazīsies ar Trampa plānu, vienlaikus aicinot izraēliešus un palestīniešus uz tiešām sarunām, lai atrastu "abpusēji pieņemamu kompromisu".

"Mēs nezinām, vai amerikāņu priekšlikums ir abpusēji pieņemams, vai nē. Mums jānogaida uz abu pušu reakciju," izteicies Krievijas ārlietu ministra vietnieks Mihails Bogdanovs.

Turcija

Turcija, kas līdz šim aktīvi atbalstījusi palestīniešus, Trampa plānu nosodījusi.

"Tā sauktais Savienoto Valstu miera plāns ir piedzimis jau miris," teikts Turcijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

"Tas ir aneksijas plāns, kura mērķis ir nogalināt divu valstu risinājumu un piesavināties palestīniešu teritoriju."

Irāna

Irāna, kas Izraēlu neatzīst un atrodas asā konfliktā arī ar Trampa administrāciju, plānu nosodījusi kā draudu reģionālajai drošībai.

"Apkaunojošais miera plāns, ko Amerika uzspiež palestīniešiem, ir gadsimta nodevība un lemts neveiksmei," paziņojusi Irānas Ārlietu ministrija.

"Hezbollah"

Irānas atbalstītais Libānas šiītu grupējums "Hezbollah", kuru Vašingtona uzskata par teroristisku organizāciju, paziņojis, ka Trampa plāna mērķis ir "atņemt palestīniešiem viņu tiesības". Grupējums piebildis, ka šo "apkaunojošo soli" Vašingtona nevarētu būt spērusi "bez zināma skaita arābu režīmu sadarbības un nodevības".

Apvienotie Arābu Emirāti

Tajā pašā laikā Apvienotie Arābu Emirāti, kuru vēstnieks bija ieradies uz Trampa un Netanjahu preses konferenci, lai gan AAE Izraēlu neatzīst, plānu novērtējuši atzinīgi.

"Šodien izsludinātais plāns sniedz svarīgu sākumpunktu, lai atgrieztos pie sarunām ASV vadītā starptautiskā ietvarā," tviterī norādījusi AAE vēstniecība Vašingtonā.

Ēģipte 

Arī Ēģipte aicinājusi abas puses "rūpīgi un vispusīgi iepazīties ar ASV redzējumu miera sasniegšanai un dialoga kanālu atvēršanai".

Ēģiptes Ārlietu ministrija norādījusi, ka sarunu mērķim jābūt "visaptveroša un taisnīga miera un neatkarīgas palestīniešu valsts iedibināšanai".

Jordānija 

Savukārt Jordānija paziņojusi, ka "vienīgais ceļš uz visaptverošu un ilgstošu mieru" ir neatkarīgas palestīniešu valsts izveide robežās, kas pastāvējušas pirms 1967. gada kara.

Saūda Arābija

Tajā pašā laikā Saūda Arābijas Ārlietu ministrija "augstu novērtējusi" Trampa pūliņus un aicinājusi uzsākt tiešas izraēliešu un palestīniešu sarunas.

Jebkuras plāna raisītās domstarpības risināmas sarunās, kas notiek Savienoto Valstu uzraudzībā, norādījusi ministrija.

Tomēr vienlaikus Saūda Arābijas karalis Salmans uzsvēris "karalistes nelokāmo nostāju Palestīnas un palestīniešu tautas tiesību jautājumā".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu