"Mēs visi sēžam kopmītnēs un gaidām, kas notiks." Studente no Latvijas stāsta par dzīvi Uhaņā (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Koronavīrusa epicentrs Uhaņa.
Koronavīrusa epicentrs Uhaņa. Foto: EPA/Scanpix

Vēlmi atgriezties no Uhaņas paudusi kāda studente no Latvijas, kura "TV3 Ziņām" pastāstīja par dzīvi pilsētā.

Sarma Kārkle koronavīrusa epicentrā - Uhaņā - dzīvo nedaudz vairāk kā piecus gadus. Sieviete tur nokļuvusi mācību dēļ - viņa patlaban Ķīnā studē doktorantūrā. Sarma raidījuma pastāstīja, ka dramatiskā situācija pilsētā attīstījusies pamazām.

Decembra vidū esot pienākušas ziņas, ka kādā zivju tirgū parādījies dīvains vīruss un saslimuši cilvēki.

"Tirgu izolēja un sāka izsmidzināt visādas pretvīrusu vielas, bet neko vairāk neteica. Neteica, ka varētu izraisīties epidēmija. Vienkārši aicināja cilvēkiem būt uzmanīgiem," sieviete stāstīja "TV3 Ziņām".

Janvāra otrajā dekādē parādījusies lielāka rosība, tad arī paziņots par pilsētas slēgšanu un sabiedriskā transporta atcelšanu. Esot izplatījušās arī dažādas baumas.

"Paziņojums bija neliels, kādas piecas stundas un aiztaisīja visu pilsētu. Tas pārsteidza daudzus cilvēkus, bet daudzi arī paspēja izbraukt uz blakus pilsētām un tālāk. Viss ir noslēgts," par situāciju raidījumam stāstīja sieviete. 

"Ļoti maz informācijas var iegūt, jo cilvēki ir izolēti. Vairāk un vairāk sāk uzstāt, lai visi atrodas savās mājās un neiet ārā."

Šobrīd pilsētā esot ļoti strikti ierobežojumi - bez maskas pārvietoties nedrīkst, transports atļauts vien medicīniskām vajadzībām un personālam. Arī latvietes universitātē visiem studentiem esot pateikts, lai neiet ārpus kopmītnēm.

"Pirmajās divās dienās izsniedza maskas, citi gāja mērīt temperatūru uz ofisu un tad masku izsniedza," Sarma stāstīja "TV3 Ziņām. 

"Tagad mums vairs nesaka, ka maskas ir ofisā. Tagad jāiet jāprasa, to vienkārši ir maz. Manās "kojās" aizdomu nav, bet šodien sāka meklēt viena cilvēka draugus, kuram saslimšana ir uz aizdomu pamata, bet vēl nav apstiprināts, ka ir slims"

Kopumā dzīve esot izolēta. Studenti cits ar citu netiekoties, sazinoties tikai telefoniski, jo esot bail iet ārā.

"Es jau piekto, sesto dienu sēžu istabā. Jau kļūst drusciņ… Vajag tomēr iziet ārā, paskatīties uz sauli un tad nākt atpakaļ," raidījumam atklāja sieviete. 

"Es biju paredzējusi šajā brīvlaikā mācīties, bet mēs tagad visi sēžam kopmītnēs un gaidām, kas notiks, un lasām ziņas. Pamācīties ir diezgan sarežģīti tagad."

Gan universitātes teritorija, gan pilsēta kopumā esot tukša, cilvēku ielās esot maz. Sarma esot vēstniecībai izteikusi vēlmi atgriezties Latvijā.

Latvietes iespējamā atgriešanās varētu notikt sadarbībā ar Franciju, kas šonedēļ plāno no Uhaņas izvest Eiropas savienības pilsoņus.

Portāls "Apollo" jau vēstīja, ka mirušo skaits koronavīrusa uzliesmojumā Ķīnā ir pieaudzis līdz 132 cilvēkiem, bet apstiprināto infekcijas gadījumu skaits palielinājies līdz 5974, trešdien paziņoja Ķīnas varasiestādes.

Japāna un ASV trešdien evakuēja savus pilsoņus no koronavīrusa uzliesmojuma epicentra - Hubei provinces administratīvā centra Uhaņas pilsētas.

Vīruss izplatījies jau vismaz 16 valstīs, tai skaitā Vācijā, Francijā un Somijā.

Jau vēstīts, ka, ja Latvijā tiktu konstatēts Ķīnas jaunais koronavīruss, tad ar to saslimušie pieaugušie tiktu nogāgāti Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS), bet bērni tiktu vesti uz Bērnu Klīnisko universitātes slimnīcu, komisijas sēdē paziņoja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule.

Savukārt reģionu slimnīcām ir ieteikts iegādāties papildu aizsarglīdzekļus, kas tiks izdarīts šīs nedēļas laikā, informēja Cipule.

NMPD direktore norādīja, ka neskatoties uz vēl veicamajiem drošības pasākumiem, ir skaidrs, ka visas universitāšu slimnīcas ir pilnībā gatavas koronavīrusa infekcijas gadījumiem.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu