Braienta helikopteram trūka svarīgas drošības sistēmas. Eksperti lauž šķēpus, vai tā būtu palīdzējusi (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kobes Braienta helikoptera avārijas vieta
Kobes Braienta helikoptera avārijas vieta Foto: AP/Scanpix

Helikopters, kura avārijas rezultātā traģiski bojā gāja Kobe Braients un vēl astoņi cilvēki, nav bijis aprīkots ar svarīgu drošības sistēmu, vēsta "Business Insider".

Sikorsky S-76A helikopteram, ar ko regulāri lidoja leģendārais basketbolists, nav bijusi ierīkota sadursmes brīdinājuma sistēma (TAWS). Šī sistēma ir paredzēta, lai brīdinātu pilotu par to, ka viņš lido pārāk zemu un pastāv briesmas kaut kur ietriekties. Sistēmas būtība paredz, ka helikoptera kabīnē sāk skanēt trauksmes signāls, ja tas tuvojas kādam objektam.

TAWS sistēma nav obligāta komerciālajiem helikopteriem, bet Nacionālā transporta drošības pārvalde (NTSB) jau ilgi to ir rekomendējusi. Ātrās palīdzības helikopteriem šī sistēma ir obligāta.

Tiesa, šīs drošības sistēmas klātesamība vēl nenozīmētu to, ka pilotam būtu izdevies izvairīties no avārijas.

Lai gan sistēma ir radīta, lai novērstu šādas traģēdijas, Federālā aviācijas administrācija ir atzinusi, ka TAWS regulāri izraisot viltus trauksmes, kas var būt traucējošas pilotam.

"Vēl viena drošības sistēma, kas uz tevi kliedz nepalīdz. Pilotu nevajag pārslogot ar dažādiem signāliem," izteicies aviācijas jurists un helikopteru pilots Braiens Aleksandrs.

Savukārt izbijis militārais pilots Maiks Seglijs apgalvojis, ka piloti pie šīs drošības sistēmas signāla ātri pierod. "Piloti ātri pierod pie šī signāla, jo to nākas dzirdēt visu laiku. Viņi pie tā ir pieraduši tik ļoti, ka to vairs neņem vērā kaut vai helikopteram patiesi draud briesmas," teicis Seglijs.

NTSB pārstāvis Bils Englišs gan ir izteicies, ka vēl neesot iespējams noteikt vai TAWS neesamība helikopterā ietekmēja avārijas iespējamību.

Tāpat Englišs atklāja, ka avārijas provizoriskais ziņojums varētu būt pieejams jau šajā nedēļas nogalē, bet precīza avārijas iemesla noteikšanai varētu būt nepieciešami pat veseli 18 mēneši.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu