Zinātnieki atklājuši, ka cilvēka plaušas spēj iznīdēt smēķēšanas radītās vēža šūnas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Zinātnieki atklājuši, ka cilvēka plaušas laika gaitā spēj iznīcināt smēķēšanas radītās vēža mutācijas šūnas. Šāda iespēja pastāv tikai gadījumos, ja cilvēks smēķēšanu ir atmetis pilnībā, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Tiek uzskatīts, ka mutācijas, kas izraisa plaušu vēzi ir pastāvīgas un tās spēj saglabāties arī pēc smēķēšanas atmešanas. Praksē pierādījies, ka tās plaušu šūnas, kuras ir veselas, spēj atjaunot pārējās šūnas. Šāda plaušu šūnu īpatnība novērota pat cilvēkam, kurš 40 gadus smēķēja vienu paciņu dienā, taču nelāgo ieradumu ir atmetis.

Tūkstošiem tabakā atrodamo ķīmisko vielu bojā plaušās esošo šūnu DNS un lēnām tajās attīsta ļauno slimību. Pētījumā atklājās, ka cilvēka plaušās notikušas lielas mutācijas pārmaiņas vēl pirms saslimšanas ar vēzi.

Lielākā daļa šūnu, kas tika ņemtas no smēķētāja elpceļiem, bija izmainījušās tabakas dēļ, taču neliela daļa šūnu palika neskartas. Nav skaidrības, kā šīs šunas izdzīvoja, taču pētnieki uzskata, ka viņas atrodas kādā neaizskaramā vietā.

Pēc smēķēšanas atmešanas tieši šīs šūnas aug, attīstās un aizstāj bojātās šūnas. Cilvēkiem, kuri atmetuši smēķēšanu, plaušas izskatās aptuveni par 40% tāpat kā cilvēkam, kurš nekad nav smēķējis.

Tāpat pētījuma laikā atklājās, ka smēķēšanas atmešanas gadījumā, cilvēki jau kopš tās dienas samazina iespēju saslimt ar plaušu vēzi. Pieņēmus ir tāds, ka tas notiek tāpēc, ka tiek limitētas smēķēšanas izraisītās mutācijas elpceļos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu