Impīčmenta prāvā liecinieku nebūs, par Trampa atcelšanu no amata lems nākamnedēļ (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV prezidents Donalds Tramps.
ASV prezidents Donalds Tramps. Foto: Reuters/ScanPix

ASV Senāts piektdien, 31. janvārī, nobalsoja pret jaunu liecinieku izsaukšanu uz Senātā notiekošo ASV prezidenta Donalda Trampa impīčmenta prāvu, kā arī noraidīja dokumentu pieprasīšanu šai prāvai.

Demokrātu mēģinājums panākt, lai bijušais Baltā nama nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons un citi Trampa administrācijas pārstāvji tiktu izsaukti liecināt, tika noraidīts ar 51 balsi pret 49.

Divi republikāņu senatori Mits Romnijs un Sjūzena Kolinsa balsojumā pievienojās demokrātiem, atbalstot liecinieku izsaukšanu. 

Demokrāti mēģināja panākt, lai Boltons tiktu izsaukts liecināt impīčmenta prāvā, pēc ziņām, ka viņa iecerētā memuāru grāmata "The Room Where It Happened" ("Istaba, kur tas notika") apstiprina galveno impīčmenta apsūdzību pret Trampu.

Kā mediji ziņo, Boltons savā grāmatā raksta, ka prezidents augustā personīgi viņam pateicis to, ka militārās palīdzības Ukrainai aizturēšana ir tieši saistīta ar Trampa prasību Kijevai paziņot par izmeklēšanu pret viņa politisko sāncensi Džo Baidenu. 

Senāts trešdien rīkos balsojumu par to, vai atcelt ASV prezidentu Donaldu Trampu no amata, tika noteikts Senāta piektdien pieņemtā rezolūcijā.

Rezolūcija arī paredz, ka Senātā notiekošajā Trampa impīčmenta prāvā pirmdien un otrdien notiks pēdējā argumentu uzklausīšana un debates pirms trešdienas balsojuma par abām impīčmenta apsūdzībām.

Pirms šīs rezolūcijas pieņemšanas Senāts piektdien nobalsoja pret jaunu liecinieku izsaukšanu uz Trampa impīčmenta prāvu, kā arī noraidīja dokumentu pieprasīšanu šai prāvai.

Tramps impīčmenta prāvā tiek apsūdzēts par varas ļaunprātīgu izmantošanu un šķēršļu likšanu Kongresam. Šīs apsūdzības tika izvirzītas saistībā ar trauksmes cēlāja ziņojumu, ka Tramps jūlijā telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski mēģinājis viņu pierunāt sniegt informāciju par sava politiskā sāncenša Džo Baidena un viņa dēla Hantera darbību Ukrainā. Pastāv bažas, ka Tramps aizturējis militāro palīdzību Ukrainai, lai izdarītu spiedienu uz Kijevu personīga politiska labuma gūšanai.

Tā kā republikāņiem Senātā ir vairākums, ir gaidāms, ka Senāts trešdien nobalsos pret Trampa atcelšanu no amata. 

Šis balsojums notiks pēc otrdienas vakarā paredzētas prezidenta runas par valsts stāvokli.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu