Līdz gada beigām "Brexit" būtiski neskars Latvijas iedzīvotajus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Brexit", ilustratīvs foto.
"Brexit", ilustratīvs foto. Foto: Pixabay

No šodienas, 1. februāra, līdz 31. decembrim starp Eiropas Savienību (ES) un Lielbritāniju darbosies pārejas periods, kad  Lielbritānija vairs nebūs ES dalībvalsts, bet uz to vēl attieksies ES tiesības un pienākumi, noskaidrots Ārlietu ministrijā (ĀM).

Attiecīgi ministrijā skaidroja, ka ES pilsoņiem Lielbritānijā līdz 2021. gada 30.jūnijam jāpiesakās pastāvīgā vai pagaidu iedzīvotāja statusam. Proti, Latvijas pilsoņi, kas Lielbritānijā uzturas ilgāk par pieciem gadiem, var pieteikties uz pastāvīgo statusu.

Turpretim tie Latvijas pilsoņi, kuri Lielbritānijā uzturējušies mazāk par pieciem gadiem, tostarp tie, kuru Lielbritānijā ar mērķi tur uzturēties ieradīsies līdz šī gada 31. decembrim, var pieteikties uz pagaidu statusu. 

Studentiem mācību maksa un pieeja studiju kredītiem šim un nākamajam mācību gadam saglabāsies esošajā kārtībā un līmenī. 

Arī ceļošanas jomā līdz šī gada 31. decembrim nekas nemainīsies. 

Ceļošana uz Apvienoto Karalisti breksita pārejas periodā no 2020. gada 1. februāra līdz 31. decembrim. Ceļotājiem un tiem, kas uz Lielbritāniju plāno pārcelties pēc pārejas perioda tūrismam līdz trīs mēnešiem pēc breksita vīza nebūs nepieciešama. Trīs mēnešu bezvīzu uzturēšanās termiņš nebūs ierobežots ar jebkādu laika posmu.

Savukārt 2021. gadā Lielbritānija plāno ES pilsoņiem par vienīgo ceļošanas dokumentu noteikt pases. Attiecīgi ID kartes vairs netiks atzītas par ceļošanas dokumentu. ĀM aicina jau šobrīd ceļojot uz Lielbritāniju līdzi ņemt pasi.

Ieceļošanas nosacījumi nodarbinātības nolūkos Lielbritānijā, sākot ar 2021. gadu, mainīsies, bet vēl nav zināms, kādi tie būs.

Braukt ar transportlīdzekli, kuram ir Latvijas numura zīmes, nereģistrējot transportlīdzekli un nemaksājot ceļa nodokli, Lielbritānijā var, ja automašīna tik izmantota ne ilgāk par sešiem mēnešiem gada laikā. 

Ceļojot ar privāto automašīnu, ES izdotās vadītāju apliecības turpinās būt derīgas Lielbritānijā. Obligāta prasība Lielbritānijā ir lai autotransports būtu apdrošināts, kā arī uz tā jābūt uzlīmēm ar valsts pieņemtajiem apzīmējumiem.

Kā ziņots, pēc breksita līdz pat 2020. gada 31. decembrim būs spēkā pārejas periods un izmaiņas nebūs arī muitas jomā ne privātpersonām, kuras ceļo no Apvienotās Karalistes uz Latviju vai kuras saņem sūtījumus no Apvienotās Karalistes, ne uzņēmumiem, kuriem ir tirdzniecības partneri Apvienotajā Karalistē, aģentūru LETA informēja Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Apvienotā Karaliste piektdien plkst.23 pēc Griničas laika izstājās no Eiropas Savienības (ES). Breksitam sekos pārejas posms, kas ilgs līdz 31.decembrim. Šai periodā uz Apvienoto Karalisti joprojām attieksies ES tiesību normas un abām pusēm būs jāpanāk vienošanās par jaunu tirdzniecības līgumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu